Hegyi futóversenyek a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/10
Hirdetés
Ezen a nyáron is több hegyi futóversenyt rendeznek a Magas-Tátra szlovák oldalán. Már a korábbi években is beszámoltam a Zöld-tó futóversenyről, a Still János emlékversenyről, valamint a Gerlach hegyi futóversenyről. Ezek a versenyek ebben az évben is megrendezésre kerülnek, mellettük azonban más, a hegyi futás szerelmeseit valószínűleg érdeklő sporteseményre is sor kerül a Tátrában, illetve a Tátra alatt.
Az ALKAN hegyi sportklub szervezésében június 15-én, szombaton 10:30 órai kezdettel immár 8. alkalommal rendezik meg a Zöld-tó futóversenyt (Beh na Chatu pri Zelenom plese). Ezen a versenyen a résztvevőknek a Fehér-víz autóbuszmegálló melletti parkoló (Biela voda) és a Zöld-tó közötti 7,7 km versenytávon 660 m. szintkülönbséget kell legyőzniük. Információ: Michal Malák (michalmalak@pobox.sk), Peter Diča (dicapeter@yahoo.com).

Június 21-én és 22-én a Csorbató 1896 Sport Klub rendezésében kétnapos, éjszakai futással tarkított futóversenyt rendeznek Csorbatón. A Tatry Running Tour névre keresztelt verseny péntek este 21:00 órai kezdettel egy éjszakai futammal indul, itt a 3,5 km-es távon 30 méter szintkülönbség vár a versenyzőkre. Másnap, szombaton 10:00 órai kezdettel a második szakaszon 12 km és 320 méter szintkülönbség, majd a vasárnapi zárószakaszon, amelyet ugyancsak 10:00 órai kezdettel rendeznek, 7,5 kilométert és 280 méter szintkülönbséget kell letudni a versenyzőknek.
Alsóerdőfalva község és Tátraváros Önkormányzata, valamint az Alsóerdőfalva Sportklub szervezésében július 20-án 15:00 órai kezdettel ezúttal 14. alkalommal kerül megrendezésre a Still János emlékverseny (Memoriál Jána Stilla). Itt Alsóerdőfalváról (Nová Lesná) aszfaltozott úton kell a versenyzőknek felfutni a Tarajkára, 9,57 km távon 533 méter szintkülönbséget leküzdve. Információ: Ľubomír Kollár (info@privatkollar.sk).
Augusztus 10-én 9:00 órai kezdettel 3. alkalommal rendezik meg a Futóverseny a Nagyszalóki-csúcsra (Beh na Slavkovský štít) elnevezésű hegyi futóversenyt. A start 1025 méter magasságban Ótátrafüreden lesz, a teljes versenytáv a kék jelzésű turistaúton halad. A 7,2 km-es távon a résztvevőknek 1427 méter szintkülönbséget kell legyőzni, a táv első 40 %-a erdei úton, a fennmaradó táv pedig a Tátra gránitszikláin vezet. Információ: Matúš Vnenčák (vnencak.matus@gmail.com). Beszámoló a 2012-es versenyről itt!
Augusztus 24-én, szombaton 10:15 órai kezdettel Gerlachfalva község és Tátraváros Önkormányzata, valamint a Gerlachfalvai Hegyisport Klub szervezésében ebben az évben már 20. alkalommal rendezik meg a Gerlach hegyi futóversenyt (Horský kros Gerlach). Ezen a versenyen Gerlachfalváról Tátraszéplakon át a Sziléziai házig kell felfutni, 8,4 km-en, 879 méter szintkülönbséget leküzdve. Információ: Pavol Mlynár (sssr.mlynar@mail.t-com.sk). Az elmúlt évi versenyen szép magyar siker született, hiszen a férfiak versenyét a 26 éves Kovács Ádám nyerte meg 43:21,9-es időeredménnyel. Beszámoló a versenyről itt!
Szeptember 14-én ismét a Csorbai-tóhoz látogathatnak a hegyi futóversenyek kedvelői, hiszen ekkor rendezik meg az Antal Pavel emlékversenyt (Memoriál Pavla Antala). A szombaton 11:00 órai kezdettel rajtoló versenyen a Csorbai-tó és a Poprádi-tó között, illetve a tavak körül kijelölt versenypálya 8 kilométerén 136 méter szintkülönbség vár az indulókra. Információ: Ladislav Fridman (memorial.svit@mail.t-com.sk).
Végül, de nem utolsó sorban október 12-én több egyesület és a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) közös szervezésében rendezik meg a nagy hagyományokkal rendelkező Jozef Psotka emlékversenyt (Memoriál Ing. Jozef Psotku). Az igényes hegyi futóverseny szombaton 9:00 órakor indul a Tarajkáról. A versenyt a Tarajka – Sziléziai-ház – Lengyel-nyereg – Rovátka – Hosszú-tavi menedékház – Vörös-torony-hágó – Téry-menedékház – Zamkovszky-menedékház – Tarajka útvonalon rendezik meg. Információ: Rony Mešter (rony.mester@gmail.com), Vladimír Launer (vlauner@organgemail.sk). A 2012-es verseny beharangozója itt!
A fenti futóversenyekről néhány verseny 2011-es rövid összefoglalója itt olvasható!

 

Összeállította: Tátraturista, Fotó: cas.sk

 

Hirdetés
Hirdetés