Jozef Psotka memorial 2012. október 13. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/12
Hirdetés

 

 

Október 13-án immár XXVIII. alkalommal rendezik meg a Jozef Psotka emlékversenyt a Magas-Tátrában hegymászók, síalpinisták, hegyivezetők, a Hegyi Mentőszolgálat tagjai, valamint hegyifutók számára rendezik. A futóversenyt a Sziléziai házból indulva és oda visszatérve rendezik. Pénteken kerül sor a szállás elfoglalására, majd 13-án, szombaton 9.00 órakor startolnak el a versenyzők. Az eredményhirdetésre szombaton 16.00 és 18.00 óra között kerül sor.

 

A versenyen csak előre nevezett versenyzők állhatnak rajthoz, nevezési határidő 2012. október 11. Nevezni a www.beh.szm.com oldalon megtalálható nevezési lap kitöltésével lehet. A nevezési díj 2012. szeptember 15-ig történő nevezés esetén 25 €, később 30 €.

 

A verseny útvonala férfiaknak: Sziléziai ház – Lengyel-nyereg – Hosszú-tavi menedékház – Vörös-torony-hágó – Téry-menedékház – Zamkovszky-menedékház – Tarajka – Sziléziai ház.
Az 50 év felettieknek és a nőknek könnyített útvonalat jelöltek ki, ők a Hosszú-tavi menedékháztól rögtön lefutnak a Tarajkára, majd onnan a férfiak útvonalán a Sziléziai házhoz. A verseny limitideje férfiaknak és hegyifutóknak 5 óra, 50 év alatti senioroknak 5,5 óra, 50 év felettieknek és nőknek pedig a rövidebb távon 4 óra.
A verseny útvonalának profilja
A verseny minden körülmények között megrendezésre kerül. Az időjárás alakulásától függően a versenybíróság dönt arról, hogy lerövidíti-e az útvonalat, illetve hogy lehet-e hegymászó felszerelést használni.
A kassai születésű Jozef Psotka több jelentős csúcsot megmászott, többek között 1967-ben a Matterhorn Bonatti-útját. Több Himalája expedíció résztvevője volt, 1981-ben feljutott a Kancsendzönga csúcsára. 1984. október 15-én első szlovákként Demján Zoltán és Ang Rita serpa társaságában oxigén nélkül mászta meg a Föld legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet. A csúcsról lefelé Psotka elvált társaitól, és a Genfi-sarkantyú közelében az erős szélben valószínűleg egyensúlyát vesztette, és 1000 métert zuhanva meghalt. Holttestét egy nappal később megtalálták, és a baleset helyszínén temették el társai.
Hirdetés
Hirdetés