Extrém futóverseny a Nagyszalóki-csúcsra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/27
Hirdetés

 

 

Augusztus 11-én 135 extrém futó várta, hogy elstartoljon a Nagyszalóki-csúcsra vezető futóverseny. A verseny rendkívül kedvezőtlen időjárási körülmények között kezdődött, a csúcson már csak 10 ˚C hőmérséklet és havas eső fogadta a versenyzőket. „Ez egyenlő az öngyilkossággal” – kommentálta a versenyt néhány kevésbé felkészült induló. A Nagyszalóki-csúcs magassága 2452 méter, egy átlagos turistának Ótátrafüredről 5 óráig tart felérni a csúcsra.

 

A start 1025 méter magasságban volt, a teljes versenytáv a kék jelzésű turistaúton haladt. A 7,2 km-es távon a résztvevőknek 1427 méter szintkülönbséget kellett legyőzni. A táv első 40 %-a erdei úton, a fennmaradó táv pedig a Tátra gránitszikláin vezetett.

 

Ezen a szombaton a leggyorsabb férfiversenyző 57 perc 30 másodperc alatt ért célba. „Megállás nélkül, egy huzamban futottam le a távot” – mosolygott a 39 éves Jozef Hlavčo, a verseny idei győztese, aki ezzel megvédte tavalyi elsőségét. Az extrém sportoló szerint a győzelem receptje egyszerű: mindennapos tréning. Második helyen a cseh nemzetiségű Ondřej Horák végzett 58,12-es idővel, míg a harmadik lett Milan Madaj 59,40-es idővel. A női versenyt Alžbeta Železníková nyerte meg 1:19,21-es idővel.
A szervezők a kedvezőtlen időjárási előrejelzés miatt az utolsó percben módosították a verseny távját, és így kb. 10 perccel a csúcs alatt várták a célba érkezőket. „A jegesedés, a sűrű köd, valamint a kezdődő havazás miatt kénytelenek voltunk lerövidíteni a távot” – mondta Matúš Vnenčák, a verseny szervezője. Még így is maradt azonban bőven terep az adrenalin fokozására. „A törpefenyő fölött köd, gyenge szitálás fogadott, közvetlenül a cél előtt azonban sem eső, sem hó, hanem a kettő közötti valami fogadott, amelytől csúszóssá váltak a kövek” – ecsetelte a nehézségeket az egyik induló.
A Nagyszalóki-csúcsra vezető futóverseny Matúš Vnenčák szervezésében második alkalommal került megrendezésre. „Úgy tudom, ebben az évben 10 versenyző egy menetben, pihenők nélkül futott fel a csúcsra. Azok számára, akik rendszeresen mozognak a Tátrában, ez nem annyira extrém teljesítmény. Sok embert ismerek, akik rendszeresen futnak a hegyekben. Találkoztam a rajtnál futókkal, kerékpárosokkal, triatlonistákkal, dzsúdósokkal, kick-box versenyzőkkel, síalpinistákkal és másokkal is” – ecsetelte az indulók sokszínűségét a főszervező.
Hirdetés
Hirdetés