XXVII. Jozef Psotka emlékverseny 2011. október 14-16. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/10/13
Hirdetés
Október 14-16 között immár XXVII. alkalommal rendezik meg a Jozef Psotka emlékversenyt a Magas-Tátrában. A kassai születésű szlovák hegymászó több jelentős csúcsot megmászott, többek között 1967-ben a Matterhorn Bonatti-útját. Több Himalája expedíció résztvevője is volt, 1981-ben feljutott a Kancsendzönga csúcsára is. 1984. október 15-én első szlovákként Demján Zoltán és Ang Rita serpa társaságában oxigén nélkül mászta meg a Föld legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet.

 

A csúcsról lefelé Psotka elvált társaitól, és a Genfi-sarkantyú közelében az erős szélben valószínűleg egyensúlyát vesztette, és 1000 métert zuhanva meghalt. Holttestét egy nappal később megtalálták, és a baleset helyszínén temették el társai. A verseny megrendezésével ugyancsak tisztelegnek az 1988. október 17-én az Everest déli falának Bonington-útját alpesi stílusban megmászó, majd a visszatérés közben a déli falon lezuhanva életét vesztő Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško és Jozef Just emlékének.

 

A versenyt hegymászók, síalpinisták, hegyivezetők, a Hegyi Mentőszolgálat tagjai, valamint hegyifutók számára rendezik. A rendezvényre 2011. október 14-16 között kerül sor, a futóversenyt a Sziléziai házból indulva és oda visszatérve rendezik. Pénteken kerül sor a szállás elfoglalására, majd 15-én, szombaton 9.00 órakor startolnak el a versenyzők. Az eredményhirdetésre szombaton 16.00 és 18.00 óra között kerül sor. A versenyen csak előre nevezett versenyzők állhatnak rajthoz, nevezési határidő legkésőbb 2011. október 13. A nevezési díj 2011. szeptember 16. előtti nevezés esetén 25 €, később nevezettek esetében 30 €.
A verseny útvonala férfiaknak: Sziléziai ház – Lengyel-nyereg – Hosszú-tavi menedékház – Vörös-torony-hágó – Téry-menedékház – Zamkovszky-menedékház – Tarajka – Sziléziai ház.
Az 50 év felettieknek és a nőknek könnyített útvonalat jelöltek ki, ők a Hosszú-tavi menedékháztól rögtön lefutnak a Tarajkára, majd onnan a férfiak útvonalán a Sziléziai házhoz.
A verseny minden körülmények között megrendezésre kerül. Az időjárás alakulásától függően a versenybíróság hozhat döntést arról, hogy lerövidíti-e az útvonalat, illetve hogy lehet-e hegymászó felszerelést használni.
A verseny több kategóriában folyik, így külön-külön értékelik a nők, a férfiak, az 50 év alatti, az 50 év feletti, a 60 év feletti, valamint a hegyifutók eredményét.
A verseny limitideje férfiaknak és hegyifutóknak 5 óra, 50 év alatti senioroknak 5,5 óra, 50 év felettieknek és nőknek pedig a rövidebb távon 4 óra.
A verseny hivatalos honlapja: https://www.malokarpatskypohar.estranky.sk
A verseny útvonalának szintrajza: https://www.james.sk
Hirdetés
Hirdetés