Párbajozó performanszművészek a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/08/22
Hirdetés
Adam Rzepecki lengyel performanszművész 36 éve hordja a köveket a Tengerszem-csúcs (Rysy) lengyel területen emelkedő ormára, hogy 2499 méterről 2500 méter tengerszint feletti magasságra emelje a csúcsot. Pár nappal ezelőtt az ő ellenpontjaként egy másik performanszművész – a Toruńból származó Arek Pasożyt indult a Tengerszem-csúcsra. Arek a hátizsákjára tűzött „Rysy są w sam raz” (A Tengerszem-csúcs jó úgy ahogy van) feliratú transzparenssel mászott fel a csúcsra, és pontban déli 12 órakor érkezett meg a csúcsra. Ott felvette az egyik követ, és levitte azt a Halastóhoz (Morskie Oko), ahol a turisták között helyet foglalva egy perces csendet kért, majd az alábbi nyilatkozatot tette: „Ma lehoztam le ezt a követ Tengerszem-csúcsról, a lengyel oromról. Sokan Adam Rzepecki performanszművésszel együtt köveket hordanak a csúcsra, hogy mesterséges módon megemeljék annak magasságát. Én azonban úgy gondolom, hogy a Tengerszem-csúcs éppen úgy jó, ahogy van.”

A nyilatkozatot követően a követ a halastóba dobta, miközben a jelenlévő megtapsolták a beszédét. Az akciójáról Arek a következőket mondta: „Először is szeretném elmondani, hogy nagyon tisztelem Adam Rzepeckyt és munkáját, de úgy gondolom, hogy a Tengerszem-csúcs magasságának megemelése elhibázott lépés. Ahelyett, hogy megpróbálnánk megemelni a csúcs magasságát, és magasságban, távokban, erősségben versenyeznénk egymással, meg kellene tanulnunk elfogadni a dolgok jelenlegi állását, és örülni annak, amink van. Pszichológiai szempontból az akcióm az elfogadásról szól. Én magam is alacsony termetű vagyok, és gyakran tapasztalok diszkriminációt ezen a területen. A magasságot azonban nem szabad iránymutató értékként használni. Felejtsük el a magunkkal vagy másokkal szemben támasztott magasabb elvárásokat vagy a túl nagy nyomást.”
Arek Pasożyt nem jelezte hogy lesz-e folytatása az akciójának, így nem tudni, hogy a performanszművészek találkoznak-e a Tengerszem-csúcson, az ötletek és erő párharcában, de azt állítja, hogy nem ez az utolsó akciója új projektje, a „Szkice do Panoramy Tatr” (Vázlatok a Tátra panorámájához) keretében, így talán hamarosan újra hallunk róla.
Forrás és fotó: https://www.facebook.com

Hirdetés
Hirdetés