Jótanácsok, melyeket minden tátrai turistának el kellene olvasnia Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/04/27
Hirdetés
A Tátra magasabban fekvő részein még mindig téli körülmények uralkodnak. Reggel a hó fagyott és betonkemény, délutánhoz közeledve nedves és kásás. Az alábbi tanácsok rendszeresen olvashatók a Tátrai Nemzeti Park (TPN) és a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) figyelmeztetéseiben, ennek ellenére még mindig sok turista meggondolatlanul, olyan hozzáállással indul a Tátrába, melyet csak egy szóval lehet jellemezni: felelőtlenség.
Maciek Ciesielski – IBVB nemzetközi hegyivezető, a Lengyel Hegymászó Szövetség és az „5+ Hegyi Iskola” oktatója, a TOPR önkéntes hegyimentője – éppen egy évvel ezelőtt Facebook-profilján tett közzé néhány keresetlen gondolatot a magashegyi tátrai utakon akkor tett megfigyeléseről.

„Ma az első felvonóval mentem fel a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch), ahonnan a Svinica (Świnica) felé indultam. Sok turistával találkoztam, és mint mindig, most is ugyanaz a gondolatom támadt – ezek az emberek miért nem lottóznak?... olyan szerencsések...
 
Íme egy gyors emlékeztető/figyelmeztető a gyakori hibákról.
 
1) Nem szeretnék a hómacska vagy hágóvas nélkül a Świnicára induló turistákról írni. Már régen megértettem, hogy a lakosság egy bizonyos százaléka sajnos idióta.
2) Nem értem, hogy az emberek miközben a beton keménységű lejtőket traverzálják (természetesen hágóvas nélkül…), miért nem veszik elő a hátizsákjukon cipelik jégcsákányt?!
3) Tudom, hogy meleg van, de emberek, hozzatok magatokkal legalább egy vékony munkavédelmi kesztyűt, és viseljétek túra közben! Ezen a firnes havon kesztyű nélkül nem fogtok tudni megállni, valószínűleg akkor sem, ha van csákányotok.
4. Szabaduljatok meg a jégcsákány értelmetlen csuklópántjaitól! Nem fogjátok elveszíteni őket! A csuklóra erősített jégcsákányt nem tudjátok átvenni a másik kezetekbe, amikor szükség lenne rá!
5) Az árnyékban, különösen reggel, a hó nagyon kemény!
6) Figyeljetek a felettetek haladókra! Néhány túrázó tényleg idiótán és meggondolatlanul viselkedik! Amikor ilyen fagyott havon felettetek vannak, nagy veszélyt jelentenek.
7) Reggelente a hó olyan betonkemény, hogy ha még van is hómacskád vagy akár hágóvasad, de mindez egy nagyon puha talpú bakancson, a Svinica-hágóból (Świnicka Przełęcz) a vályúban való leereszkedés kockázatos lehet. Nem azokról az ászokról beszélek, akik simán csak bakancsban akartak leereszkedni – amikor az első tucat métert a hóval szembe fordulva (hágóvasban és jégcsákánnyal) történő ereszkedés után a lejtő felé fordultam, fentről hallottam a bíztatást: „Na látod, csak néhány méter nehéz, aztán már könnyű lesz”. (Egy férfi és egy nő hágóvas nélkül, nagyon könnyű félautomata bakancsban)
8) Hágóvasban nem szerencsés fenéken csúszni…
9) A hátizsákodon lévő sisak nem védi meg a fejedet, amikor a hólejtő alatti szikláknak ütközöl.
10) Ilyen körülmények között, különösen a nap későbbi szakaszában a hóban lévő lépések beszakadhatnak, így az egyensúlyunkat elveszítve könnyen lezuhanhatunk.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés