Gigantikus sor a Giewont felé – Három órát kellett várni a csúcsra jutásra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/09/13
Hirdetés
Augusztus utolsó hetében a turisták kihasználták az időjárás átmeneti javulását a Lengyel-Tátrában, és tömegesen elindultak a hegyekbe. Az eredmény több száz méteres sor Giewont csúcsa alatt. A hét első napjait eső és hideg jellemezte a Tátra lengyel oldalán, a szeszélyes időjárás pedig sokak tervét meghiúsította, akik úgy döntöttek, hogy Zakopanéban töltik a nyár utolsó hetét. Augusztus 25-én, szerdán azonban a turisták imái meghallgatásra találtak, és a Tátra fölött kitisztult az ég. Turisták ezrei döntöttek úgy, hogy kihasználják a kedvező időjárást, és a hegyekbe indultak.
Nem sokat kellett várni mindennek a hatásaira. A Giewont csúcsára vezető turistaúton több száz méteres sor alakult ki, ahhoz, hogy valaki feljusson a csúcsra, a nap nagy részén három órát kellett sorban állni. Sok turista türelmetlenül visszafordult az ösvényről, mások kitartottak a végéig, néhányan csak este értek fel a csúcsra. Érdekes módon – a hideg, az eső és a jelentős felhőzet ellenére – másnap is hosszú sor alakult ki, a csúcskupolára való feljutásra azon a napon is több mint egy órát kellett várakozni.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére turistákból a hét első napjain sem volt hiány. A láncokkal felszerelt turistautakon sorok alakultak ki – ez a Giewont mellett a Tengerszem-csúcs (Rysy) és a Sas út (Orla Perć) útvonalát is érintette. A nagyszámú turistának és a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően a TOPR hegyimentőinek is több munkájuk volt.
„Több tucatnyi beavatkozást hajtottunk végre, legtöbbjük ízületi sérülés, törés és zúzódás volt. 25-én a mentőhelikopter egy 10 éves gyermek mentésére repült a Giewontra, akit egy lezuhanó kő a fején talált el, ennek következtében koponyalapi törést szenvedett” – magyarázta Piotr Konopka, a TOPR ügyeletes.
„Több órán át kerestünk egy turistát, aki békésen aludt egy panzióban, és nem szólt senkinek, hogy a telefonja ki van kapcsolva. Olyan emberekről is érkeztek bejelentések, akikre alkonyat után hirtelen rájuk sötétesett, és segítségre volt szükségük, hogy visszatérjenek a menedékházhoz” – tette hozzá a TOPR ügyeletese.
Forrás és fotó: https://zakopane.wyborcza.pl

Hirdetés
Hirdetés