Zakopane ostrom alatt – rekordokat döntögető nyár a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/08/25
Hirdetés
A 2021 nyarán Zakopanéban és a Tátrában készült fényképek gyakran elgondolkodtatják az embert, hogy nem photoshopolták-e őket. Ilyen tömegeket és sorban állást a látnivalók előtt még a legidősebb régebbi gorálok sem láttak. Ami szabad szemmel látható, az a statisztikákban is megjelenik. „Ez még nem a rekordok vége” – mondta Paulina Kołodziejska, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) szóvivője.
Zakopane évek óta abszolút sláger Lengyelországban az üdülési célpontok között. A Balti-tenger is rendkívül népszerű, de Lengyelország téli fővárosa is a turisták hatalmas tömegeit vonzza. Ami azonban 2021 nyaralásán történik a Tátra lábánál, az mindenkit ámulatba ejt. Hatalmas sorok a jegypénztáraknál, a buszoknál, tömeg a turistautakon és a Krupówkin. Július és augusztus Zakopanéban és környékén igazi őrület.

Augusztus elején egy fotó keringett az interneten, amelyen egy több száz méteres, a Halastóhoz (Morskie Oko) tartó buszokra várakozó sor volt látható, amely a zakopanei buszpályaudvar előtt kígyózott. Nem sokkal később a Halastóról készült fotó lett a sláger, amely szűk megközelítésben egy embertengert ábrázolt.
Az, hogy a nyár rekordot döntöget, a hivatalos statisztikákból is kiderül. Idén júliusban 769 ezer turista kereste fel a Tátrai Nemzeti Parkot. Ezek a parkba szóló belépőjegyek eladásából származó adatok, és még nem tartalmazzák a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonó, valamint a Tölcsér-völgybe (Lejowa Dolina) és a Chochołowi-völgybe (Dolina Chochołowska) kiránduló turisták adatait, e két völgybe szóló jegyeket ugyanis a witówi Nyolc Falu Erdészeti Közössége árulja.
Július abszolút rekordokat hozott – tavaly ugyanebben az időpontban 598 000 turista lépett be a parkba, a korábbi rekord pedig 2017 júliusából származott, idén júliusban 655 000 ember látogatott el a nemzeti parkba. A leglátogatottabb hely hagyományosan a Halastó volt – júliusban 206 ezren választották úti célul. A második helyet – itt is meglepetés nélkül – a Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) szerezte meg, amelyet a vakáció első hónapjában 99 ezren látogattak meg.
„Valószínűleg még nincs vége a rekordoknak ezen a nyáron. Azt már tudjuk, hogy az egyik augusztusi napon a Halastavat több mint 15 ezer ember látogatta meg” – mondta a sajtóreferens. „Ez valószínűleg többször is megtörténik majd a vakáció végéig, feltéve ha jó idő lesz. Nem akarunk senkit eltántorítani attól, hogy a Havasalja (Podhale) régióba utazzon – a helyi vállalkozók számára a nagy turistaforgalom mindenképpen örömre ad okot a nehéz hónapok zárva tartása után, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy jelenleg nehéz magányosnak lenni a turistautakon” – vallja Kołodziejska.
Lengyelországban a tengerparttól a Tátráig turisták tömegei találhatók, és ez alól Zakopane sem kivétel. A lengyelek idén határozottan az országon belüli nyaralás mellett tették le voksukat.
„Az idei hazai nyaralások még népszerűbbek, mint 2020-ban” – mondja Kamila Miciuła, a Nocowanie.pl szálláskereső oldal munkatársa. Ennek számos tényező lehet az oka. Néhányan biztonsági okokból választják a hazai nyaralást, emellett sok gyermekes család szeretné kihasználni a turistautalványt, míg mások egyszerűen csak otthon töltik a szabadságukat, mint minden évben. Emiatt Zakopane, amely mindig is rendkívül népszerű nyári úti cél volt, idén valóságos ostromot él át.
„Jelenleg a létesítmények többsége augusztus végére teljes kihasználtsággal működik, és a szálláskeresés is sok türelmet igényel” – ismerte el Miciuła. „Ezért ajánljuk inkább a közeli falvakat, mint pl. Małe Ciche, Poronin, Witów, Kościelisko, Chochołów, Białka vagy Bukowina Tatrzańska. Az útvonalakon is türelmesnek kell lenni – ebben az esetben azt javasoljuk, hogy kicsit korábban induljunk el hegyi túrázni, és válasszuk a kevésbé ismert, de ugyanolyan szép tátrai csúcsokat” – tette hozzá.
A magas kihasználtság mellett a zakopanei szállodatulajdonosok egy, a járványra jellemző tendenciát figyelnek meg: sokkal több foglalás történik spontán, közvetlenül az érkezés előtt. „A vakáció kezdete óta folyamatosan növekvő érdeklődést tapasztalunk a kínálat iránt” – mondta Kacper Mamcarz, a zakopanei Aries Hotel & Spa vezérigazgató-helyettese. „Ami feltűnő, az a foglalás megtételétől az érkezés napjáig tartó nagyon rövid idő, amely akár 2-3 nap is lehet. Valószínűleg a döntéshozatali folyamat lerövidülését a kormány 2020-ban hozott, egyes gazdasági ágazatok bezárására és a korlátozások bevezetésére vonatkozó azonnali döntéseivel kapcsolatos bizonytalanság okozza” – tette hozzá.
Forrás és fotó: https://turystyka.wp.pl; Grzegorz Momot, Renata Pizanowska

Hirdetés
Hirdetés