Hogyan hívjunk segítséget a hegyekben? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/08/09
Hirdetés
A hegyi szabadidős tevékenység – legyen szó túrázásról vagy hegymászásról – számos kockázattal jár, melyek miatt persze nem szabad feladni szenvedélyünket, de a hegyekben elengedhetetlen, hogy mindig „észnél legyünk”. Balesetek a hegyekben is – amely az embernek nem természetes élőhelye –bármikor előfordulhatnak, ahol mindenféle veszélyes helyzettel találkozhatunk. Mit kell tenni a hegyekben vészhelyzet esetén, amikor már nem tudunk segíteni magunkon vagy a társunkon?
A hegyimentők értesítése nem „szégyen” – írták a lengyel hegyimentők 2012-ben egy, a Babia Górán történt balesetről szóló cikkben. A hegyi túrára indulók számára alapkövetelménnyé kellene tenni, hogy beírják a telefonjukba a segélyszolgálatok számát. Fontos megjegyezni, hogy még ha tudjuk is, stresszhelyzetben elfelejthetjük a telefonszámot. Érdemes tehát beírni a mobiltelefonba: TOPR – 601 100 300 (Lengyelországban) és HZS – 18 300 (Szlovákiában).
Mire kell ügyelni, ha telefonon kérünk segítséget? Nyugodtan és a lehető legpontosabban ismertessük a szituációt, amelybe mi vagy a sérült személy kerültünk (pl. a sérült eszméleténél van-e, tudunk-e vele vizuális- vagy hangkontakust létesíteni).

Ezután – ha lehetséges – pontosan mondjuk el, hogy hol tartózkodunk, lehetőleg megadva a koordinátákat is, melyek a nyomkövető alkalmazásokból leolvashatók. Figyelmesen hallgassuk meg a hegyimentők utasításait a további teendőkre vonatkozóan. Amíg a segítségre várunk, érdemes segíteni a mentőknek, hogy gyorsabban megtaláljanak minket. Vegyük elő a fejlámpát, és azzal vagy síppal adjunk segítségkérő jelzést. Ennek módja 10 másodpercenként egy síp vagy fényjel egy percen át, majd egy perc szünet. Ha a hegyimentők észlelik és megértik a segélyhívást, ők 20 másodpercenként egy jelzéssel nyugtázzák azt. Amennyiben kellően feltűnő színű ruházatunk vagy felszerelésünk van, azzal is jelezhetünk és kérhetünk segítséget. Amikor a mentőszolgálat megérkezik, nyugodtan magyarázzuk el még egyszer a helyzetet, és hallgassuk meg a hegyimentők utasításait.
Ne feledjük, hogy a hegyimentők hívását jól átgondoltan és csak akkor szabad kezdeményezni, ha mi magunk nem vagyunk képesek kezelni a helyzetet, a mentőhelikoptert ne alacsonyítsuk le a hegyi taxiszolgálat szintjére.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés