Lezárják a Sas utat, szeptemberben pedig a Tengerszem-csúcsra vezető utat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/07/19
Hirdetés
A Tátra Nemzeti Park (TPN) a jelzett turistautak tervezett felújítása (többek között a láncok pótlása) miatt hamarosan lezárja a Sas út (Orla Perć) egyes szakaszait, szeptemberben pedig a Tengerszem-csúcs (Rysy) felé vezető turistautat.
A Lengyel-Tátrában megkezdték a jelzett turistautak felújítását. A TPN ebben az évben nagy meglehetősen nagy horderejű, összesen mintegy 13 millió PLN-be kerülő útjavítási munkákat szeretne elvégezni, ezt az összeget uniós forrásokból, a Nemzeti Környezetvédelmi Alapból és az Erdészeti Alapból sikerült beszereznie. Idén nyáron felújítják a Sas út, a Tátra legnehezebb, de egyben legnépszerűbb nyomvonalának egy részét, a munka részeként helyreállítják az útvonal felületét és biztonsági láncokat is cserélnek majd. „A kitett munkaterület miatt a munkálatok idején biztonsági okokból – a nyári csúcsszezon ellenére – az útvonal minden bizonnyal le lesz zárva a túrázók elől” – mondta Marta Mazik, a TPN munkatársa. Ahol szükséges, az egyik vállalkozó a láncokat cseréli, egy másik pedig a nyomvonal felületét javítja majd. A munkálatok kb. két hétig tartanak majd, ez azonban az időjárási viszonyoktól, valamint a felújításra kiírt pályázatot elnyerő cég kapacitásától is függ.

A Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) felé vezető ösvényen, a Kulczyński-vályúban Żleb Kulczyńskiego), valamint a Liptói-határhegy (Szpiglasowy Wierch) közelében is le kell cserélni a mesterséges segédeszközöket. „Nem arról van szó, hogy teljes hosszukban lecserélik a láncokat, a munka azokat a szakaszokat érint, melyeket a TOPR hegyimentői korábban már jeleztek” – mondja Marta Mazik.
A felújítási munkák részeként a TPN tervezi a Tengerszemtől (Czarny Staw pod Rysami) Tengerszem-csúcs felé vezető útvonal felújítását is tervezi. Ebben az esetben a munkálatokat szeptemberben kell elvégezni. „Ezeket a munkákat azért terveztük szeptemberre, hogy a vakáció idején ne kelljen lezárni turistautat” – mondta Marta Mazik.
A TPN ebben az évben már felújította, illetve folyamatosan felújítja több turistaút egyes szakaszait, hídjait, jelenleg a Gąsienica-Fekete-tótól (Czarny Staw Gąsienicowy) az Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) felé vezető ösvényen dolgoznak, a sárga jelzésű útvonal július 14-től további értesítésig le van zárva a turisták előtt.
Forrás és fotó: https://gazetakrakowska.pl

Hirdetés
Hirdetés