Egyirányúsítva megnyitják a Zawrat – Świnica közötti turistautat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/05/20
Hirdetés
2020 nyarán a Tátrai Nemzeti Park (TPN) felújította a Zawrat és Svinica (Świnica) közötti turistautat, amelynek egy részét 2018-ban elmosta egy sziklaomlás. A turistaút 2021. június 1-től ismét nyitva áll a turisták előtt, a korábbiakhoz képeszt azonban egy fontos változással – mostantól a Zawratról a Svinica felé egyirányú forgalom lesz érvényben.
Ezt a döntést biztonsági okok diktálják, amely összhangban van a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) vezetőjének ajánlásaival. Az elmúlt években a magashegyi turistautakon megnövekedett turistaforgalmat figyeltek meg, ami torlódásokat okoz, ez pedig a meredek és kitett helyeken közvetlen hatással van a biztonságra. A TPN és a TOPR szerint a Zawrat és Svinica közötti egyirányú útvonal megnyitása lehetővé teszi a turistaforgalom intenzitásának csökkentését a korábbi kőomlás területén. Az ellenkező irányú forgalom megszüntetése (a Svinica csúcsáról a Zawratra való leereszkedés) szintén javíthatja a turisták biztonságát. A halálos balesetek száma az elmúlt 10 évben ezen a területen hasonlóan magas, mint a Tengerszem-csúcs (Rysy) régiójában vagy a Sas út (Orla Perć) nyomvonalán történt tragikus események száma. Ez valószínűleg összefügg a Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch) a Svinicára való könnyű feljutással és a leereszkedés során jelentkező nehézségekkel, amelyekkel a turisták gyakran teljesen felkészületlenül találkoznak. A legtöbb balesetet a Svinica és Zawrat közötti szakaszon regisztrálták. 

„A sziklaomlás körüli terep a szomszédos falakhoz és sziklákhoz képest nem különösebben instabil, mivel olyan területről van szó, ahol jelentős mértékű a sziklák eróziója és törékenysége” – mondja Jan Krzysztof, a TOPR vezetője. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy nem zárhatjuk ki a további sziklaomlások lehetőségét, ez a veszély természetes kockázat, amely a Tátrához hasonló hegyvidékeken előfordul.
„Az egyirányú forgalom bevezetése a Zawratról a Svinica irányába segíthet a balesetek számának csökkentésében, és a kockázatkezelés e formája minden bizonnyal lehetőséget ad a magashegyi turistautakon zajló tömeges turistaforgalom értékelésére. A Tátrában már van néhány egyirányú szakasz, és ez a megoldás jól működik” – kommentálta a hírt Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója.
Az ösvény megnyitását követő első időszakban önkéntesek és nemzeti park terepen dolgozó szakemberei segítenek a turistákat a változásokról tájékoztatni, de a nemzeti park bejáratánál lévő térképeken is láthatóak lesznek változások.

Hirdetés
Hirdetés