Egy turistacsoport hatalmas szerencséje - két lavina között haladtak el Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/04/12
Hirdetés
Húsvét hétfőn hatalmas szerencséje volt egy 20 fős turistacsoportnak a Lengyel-Tátrában, a Réz-hegy (Miedziane) lejtőjén. A tatromaniak.pl oldalon közzétett rövid videókon látható, hogy a túra akár tragikusan is végződhetett volna, ezúttal azonban szerencséjük volt a turistáknak.
 
Gyakran olvashatjuk, hogy télen a menedékházak feletti terepen történő mozgáshoz szükség van a lavinaveszéllyel kapcsolatos speciális ismeretekre, emellett nagyon fontos a megfelelő útvonal megválasztása. Minden magashegyen, így a Tátrában is vannak olyan területek, ahol nem szabad ragaszkodni a nyári útvonalhoz. Ezek egyike minden bizonnyal a Halastótól (Morskie Oko) a Miedziane-hágóig (Szpiglasowa Przełęcz) vezető út, amely Réz-hegy hatalmas lejtői alatt vezet.
Azon a napon olyan helyzet alakult ki a lejtőn, amely joggal tarthat igényt a „sors keze” jelzőre. A történésekről Przemek Wójcik hegyivezető tájékoztatta a tatromaiank.pl oldalt, aki 10 óra 2 perckor észlelte az első lavinát, amely az első videón látható.

10:30 kor egy 20 fős csoport keresztezte a lejtőt és a lavinapályákat, köztük a friss lavina nyomvonalát is.
 
10:53-kor újabb lavina csúszott le (második videó)
 
Ezúttal minden szerencsésen végződött, de feltételezhető, hogy idén tavasszal a Réz-hegy lejtői nem ezek voltak az utolsó lavinacsúszások. Délkeleti fekvésű helyről van szó, amely az egyre melegebb napfény miatt erősen ki van téve az olvadásnak. Ne ragaszkodjunk a nyári útvonalhoz. „Kerüljük a régi lavinanyomokon és azok közvetlen közelében történő átkelést. A hegyoldal keresztezésére válasszunk korai időpontot, amikor még tart a fagy. Ezen a lejtőn ez különösen fontos tavasszal. A havazás utáni első napsütéses napon érdemes itt elkerülni a túrázást” – mondta Tomasz Zając hegyivezető.
Forrás, fotó és videók: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés