A tűzijáték, a drónok és a helikopterek veszélyeztetik a Tátrában élő állatokat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/01/13
Hirdetés
A Magas-Tátrában a természet télen a szokásosnál is sérülékenyebb, amely az emberek felelős, érzékeny megközelítését igényli. Ahogy azt a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) igazgatója, Pavol Majko elmondta, fontos, hogy a látogatók tiszteletben tartsák a téli zárlatot, ne zavarják a téli álmukat alvó állatokat és azokat, akik a tél nehézségeivel küzdenek. Az állatok nyugalmának megzavarói lehetnek pl. a tűzijátékok, drónok, helikopterek, a részükre kijelölt területet elhagyó síalpinisták, a téli zárlat hatálya alá tartozó területen mozgó turisták és a szabadon engedett kutyák.
A zergékre a zuhanás jelenti a legnagyobb veszélyt
Majko szerint a Tátrában élő legtöbb állat télen veszélyeztetettebb, mint nyáron. A Tátra faunájának jellegzetes egyedei, a tátrai zergék tudják, hogyan kell megbirkózni a téllel. Ezek az állatok elegendő zsírréteget a testükre felhalmozva készülnek a télre. A legmagasabban fekvő területeken élnek, ahol több tízezer éven át ki voltak téve szélnek, esőnek és hónak.
„A légimentési műveletek során a helikopter zaja stresszt okoz a zergék számára, ettől megijedve megcsúszhatnak és lezuhanhatnak a sziklákról. Az a személy is fenyegetést jelenthet, aki megzavarja őket, ezért a zergék elfutnak, ezáltal feleslegesen pazarolják zsírtartalékaikat és elpusztulhatnak” – mondta az igazgató.


A drónok különösen a madarakat fenyegetik
A kőszáli sasok és a vándorsólymok télen sem repülnek melegebb vidékre, hanem itt maradnak a Tátrában. Velük vannak az idei fiókáik, akiket télen gondoznak és vadászni tanítanak. A madarakra nézve az elmúlt években egyre nagyobb problémát jelentettek a drónok.  „Arra kérjük a látogatókat, hogy ne használjanak olyan eszközöket, amelyek tiltottak a nemzeti parkban. A drón stresszt okoz a zergének, mert azt gondolja, hogy ragadozó, a kőszáli sas és a vándorsólyom számára viszont azt az illúziót kelti, hogy a saját területére érkező betolakodóval kerül szembe, ezért megtámadhatja, esetleg megsebesítheti magát” – pontosította Majko.
A mormotákat a kutyák zavarják
A mormoták novembertől téli álmot alszanak. Száraz fűvel és kövekkel bélelték ki és torlaszolták el járataikat, hogy a következő kb. hat hónapot túléljék a föld alatt. Ahogy az igazgató elmondta, a mormoták valódi téli álmot alszanak, egész télen nem ébrednek fel. Fontos, hogy az emberek ne engedjék szabadon a kutyákat, amelyek megpróbálhatják kiásni a mormotákat, megkergetni a zergéket kergetni, ezen kívül pedig különféle betegségeket és parazitákat hozhatnak az alpesi környezetbe. Az igazgató szerint ha időlegesen sem tudunk elbúcsúzni házi kedvencünktől, akkor ideális, ha ő halad elől.
Figyelmeztetés a síalpinisták számára
A Magas-Tátrában olyan ritka madár-fajok is élnek, amelyek rendkívül veszélyeztetettek. „A nyírfajd hagyja magát behavazódni a törpefenyőben, lyukat ás a földbe, a hó jól szigeteli, és ott egész éjjel biztonságban van. Ezért arra kérem az embereket, hogy tartsák tiszteletben azokat a területeket, amelyeket a síalpinisták számára jelöltünk ki. Ha valaki a nyílt terepen mozog, veszélyeztetheti, sőt akár meg is ölheti ezeket a ritka madarakat, akik a hó alatt éjszakáznak” – hangsúlyozta Majko.
A siketfajd viszont a talajból kissé kiemelkedő helyen tölti az éjszakát. Ha megzavarják, a stressz miatt menekülés közben akadályba ütközhet. Az igazgató megjegyezte, hogy volt rá példa, hogy ezeket a madarakat a felvonók drótkötelei ölték meg, mert a ködben nem látták ezt az akadályt.
Felejtsük el a tűzijátékot
Szilveszter közeledtével Majko arra kéri az embereket, hogy a Tátrában tűzijáték nélkül búcsúztassák az óévet. A nagyon érzékeny hallással rendelkező vadállatok számára ez a nap és éjszaka nagyon stresszes időszak. „Az ilyen zajos ünnepek nem valók a nemzeti parkok – beleértve a TANAP-ot is – természeti környezetébe, ezért a természet- és tájvédelmi törvény tiltja őket. A hanghatások miatt a zergék megijedhetnek az éjszakai pihenés alatt, a veszély minden áron történő elkerülése érdekében elmenekülnek, gyakran akár nagyon kedvezőtlen terepen is, ami sérüléseket, vagy akár egy lavina elindítását és rémült zerge pusztulását is okozhatja” – magyarázta az igazgató.
Elmondása szerint szilveszterkor a természet minden lakója sztresszes helyzetbe kerül, miközben küzdenek a tél szeszélyeivel, és nincs felesleges energiája a meneküléshez. „Néhány személy arra ösztönzi a turista társadalmat, hogy ne tartsák tiszteletben a jogszabályokat, irányelveket, rendeleteket, mi azonban keményen reagálunk erre. Mint a legutóbbi esetben, amikor egy úr Mikulás napján tűzijátékot használt a Kriván alatt, emiatt akár több ezer eurós bírságra is számíthat” – mutatott rá Majko.
Hozzátette, hogy a TANAP Igazgatóságnak saját őrszolgálata van, emellett önkéntes természetőrök segítik munkájukat, akik ellenőrzi az előírások betartását.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés