A TOPR engedélyt kapott a mobiltelefonok nyomon követésére Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/11/25
Hirdetés
A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentőinek a mentőakciók keretében a jövőben lehetőségük lesz lokalizálni a keresett turisták mobiltelefonját, amely nagy segítséget jelenthet az eltűnt személyek kutatása során. A NeoSoft SAR 900 nevű készüléket a TOPR már tavaly óta tesztelte, használatához azonban szükséges volt az Elektronikus Hírközlési Hatóság (UKE) engedélyére. Európában a TOPR az első polgári mentőszolgálat, amely ilyen engedélyt kapott.
A készülék az IMSI (International Mobile Subscriber Identity) azonosítót használva úgy észleli a telefont, mint a legközelebbi bázist, amelyre a jel irányul. „A GSM jel észlelése 1150 m távolságból lehetséges. A készülék jelezheti a telefon helyét (GPS koordináták formájában) vagy aktiválhatja a csengetést” – olvasható a niebezpiecznik.pl weboldalon.

A berendezés különösen hasznos lehet, ha lavina által eltemetett személyt kell megkeresni, elsősorban ebből a célból szeretnék használni. Sajnos még mindig kevés turista rendelkezik lavina jeladóval, telefonnal viszont szinte mindenki. A rendszer semmiképpen nem pótolja a lavina detektort, és az ún. „Lavina ABC” továbbra is az elsődleges felszerelés kell hogy legyen a téli turisták számára.
A TOPR a NeoSoft SAR 900-at csak a Tátrában fogja használni. De hogyan működik ez a gyakorlatban? A hegyimentők a készüléket a lavina által betemetett területen üzembe helyezve egy bizonyos (a lavina méretének megfelelő) sugarú körön belül egymás után érzékelik a telefonjeleket, majd speciális hordozható detektorok segítségével kutatják át a környéket, és határozzák meg a keresett személy telefonjának helyzetét. A készülék lehetővé teszi, hogy ellenőrizze, van-e olyan telefon a közelben (például a lavinában), amely észleli az adóból érkező jelet. Egy adott telefon nyomon követése érdekében azonban szükség lesz a SIM-kártya vagy a készülék számára, amelyhez a rendőrséggel való együttműködésre van szükség.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés