Nem közlekedhetnek elektromos robogók a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/07/08
Hirdetés
A Tátra Nemzeti Park (TPN) vezetősége a nemzeti park területén betiltotta az elektromos robogók közlekedését. Ez elsősorban a Halastó (Morskie Oko) felé vezető aszfaltozott turistautat érinti, amelynek felülete megfelelő lenne az ilyen robogókkal történő közlekedésre. „Túl veszélyes” – összegezte Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója.
Egy évvel ezelőtt történtek az első tesztelések a Halastóhoz vezető úton az elektromos robogók használatára. A kísérletekben részt vett többek között Łukasz Wantuch, Krakkó városának tanácsosa is, aki maga is támogatta azt az elképzelést, hogy elektromos robogók helyettesítsék a lovaskocsikat. Azzal érvelt, hogy ezzel a módszerrel a lovakat mentesítenék a megterhelő munkától, az emberek számára pedig továbbra is könnyen elérhető lenne a tó. A nemzeti park őrei akkoriban figyelmeztették a robogókkal közlekedőket, büntetést azonban – mivel nem volt jogalapja – nem szabtak ki.

Most azonban változott a helyzet, júniusban a TPN vezetése kiadott egy rendeletet, amely egyértelműen azt mondja, hogy a Tátrában nincs helye elektromos robogóknak. „A Halastó felé vezető utat a terep nagy lejtése, a jelentős gyalogosforgalom és az ott közlekedő lovaskocsik jellemzik. Aki ilyen robogóval ereszkedne le a parkoló felé, az nagyon nagy sebességet tudna elérni. Mivel nem tudjuk, ki közlekedne a robogóval, ezért ilyen körülmények között könnyen bekövetkezhet baleset. Ennélfogva az a döntés született, hogy ezen az útvonalon nem engedélyezzük az ilyen típusú eszközök használatát” – mondta a nemzeti park igazgatója.
Hozzátette, hogy annak ellenére hozták meg a döntést, hogy a robogókra vonatkozó lengyel törvények jelenleg azonosak a gyalogosokra vonatkozó törvényekkel. Ami azt jelenti, hogy a robogókkal gyakorlatilag bárhová el lehet jutni, ahol gyalogosok is közlekedhetnek.
Az interneten viszont sokan jelezték, hogy mivel a lovaskocsik engedélyezettek (amelyen végül is a turisták tömegei utaznak), így az elektromos robogókat is engedélyezni kellene. Ziobrowski szerint azonban az elektromos robogókat nem szerencsés összehasonlítani az útvonalon közlekedő lovaskocsikkal. „Mindenekelőtt a lovakocsikat olyan emberek hajtják, akik értenek a munkájukhoz és megvan hozzá a megfelelő tapasztalatuk. A robogók esetében nem tudjuk, ki közlekedne ezekkel, és hogyan viselkednének. Ezért véleményem szerint egy ilyen összehasonlítás teljesen téves” – tette hozzá.
Łukasz Wantuch röviden nyugtázta a TPN döntését. „Kár, hogy a profit fontosabbnak bizonyult, mint az állatok szenvedése. A robogókat 5 km/óra sebességkorlátozással– vagyis azzal a sebességgel, amellyel a gyalogosok mozognak – lehetne engedélyezni, így senkit nem zavarnának a hegyre menet” tette hozzá.
Forrás és fotó: https://gazetakrakowska.pl

Hirdetés
Hirdetés