Anomáliák Zakopanéban… Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/07/15
Hirdetés
Parkolási káosz a síugrósáncok (Wielką Krokwiew) melletti parkolóban.
A Bronisław Czech utcán, amely a II. János Pál pápa körforgalomtól (Rondo Jana Pawla II) a síugrósáncokig terjed, két parkoló található, az utca egyik oldalán ingyenes, a másik oldalon fizetős. Ez hatalmas zavart okoz a turisták körében, ezért megmagyarázzuk a jelenlegi helyzetet.
A síugrósáncok felőli oldalon (az utcával párhuzamosan parkolva) ingyenes a parkolás. Ezt olyan közlekedési táblák jelzik, amelyek nem tartalmazzák a „płatny” (fizetős) feliratot. Sok itt parkoló turista azonban kifizeti a parkolási díjat a közeli parkolóóráknál. A fizetők és a nem fizetők aránya 50-50 % lehet. Másrészről a parkolás az utca másik oldalán (az úttestre merőlegesen parkoló autók), azaz azon a oldalon, ahol a parkolóóra található, fizetős, ahogy ezt a közúti jelzőtábla is világosan mutatja. Jelenleg nem lehet tudni, mennyi ideig tart ez az állapot, amely a turisták körében természetesen óriási zavart okoz és szükségtelen várakozást jelent a parkolóórák előtt.

Séta a Gubałówkára? Vigyázat, két helyen is fizetni kell érte
Ahogy a lengyel sajtóban márt tavaly beszámoltak róla, a gubałówkai sikló melletti földterületek egyik földtulajdonos úgy döntött, hogy megtiltja az ingatlanán való áthaladást, és díjat számít fel annak, aki azonm keresztül szeretne felsétálni a Gubałówkára. Természetesen ez nem meglepő, mert a gerincre vezető legrövidebb út ezen a magánterületen vezet, és a turistáknak lehetőségük van rá, hogy „útdíj” fizetése nélkül feljussanak a Gubałówkára a rendelkezésre álló két túraútvonal egyikén.
Ebben az évben azonban újabb furcsa helyzet állt elő, mivel az előbb említett „díjfizető kaput” követően kb. 500 méterre újabb helyen kérnek pénzt az áthaladásért, az út ugyanis itt is magánterületen halad keresztül. Így annak, aki ezen az úton akar feljutni a gerincre, összességében személyenként 8 złotyt (kétszer négy złoty) kell fizetnie- Összehasonlításképpen a sikló személyenként 19 PLN (oda-vissza 25 PLN).
Ebben a helyzetben jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a földtulajdonosok miért nem egyeztettek egymással, és miért nem hoztak létre egy közös pontot az útdíjak beszedésére? Figyelemre méltó az a tény, hogy a fenti földtulajdonos előre jelezte a problémát, és biztonsági őröket alkalmaz, akik figyelnek a rendre, hiszen nincs hiány erre sétálókban. Ne feledjük azonban, hogy az ösvény mellett két teljesen ingyenes turistaút található, amely valamivel hosszabb ugyan, mint a fizetős útvonal, de bizonyosan tömeg és útdíjak nélküli.

Hirdetés
Hirdetés