Keressük Újtátrafüred alapítójának leszármazottait Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/01/08
Hirdetés
Újtátrafüredet (1000 m) a Nyugat-Európában akkoriban egyre jobban népszerűsített magashegyi klíma gyógyító hatásának kiaknázása céljából 1875-ben id. dr. Szontagh Miklós ótátrafüredi orvos alapította. A település kiépítésénél már a kezdetektől szándékosan kerültek minden olyan vonást (pl. a vonalszerű szabályosságot is), amely városi utcára emlékeztetne, ezzel is kihangsúlyozva a település turisztikai-gyógyhely jellegét. Dr. Szontagh halála után néhány évvel fia, ifj. dr. Szontagh Miklós vette át a telep vezetését, amelyet kedvező adottságainak köszönhetően az 1920-as évekre Közép-Európa legjelentősebb gyógyfürdői között jegyeztek.
A mai napig Szlovákiában, Lengyelországban, Németországban és Magyarországon is többen kutatják, kutatjuk a Magas-Tátra településeinek múltját, az alapítók életét, munkásságát, családfáját. Ennek keretében most egy Szlovákiában élő, a Tátra hőskorából ismert személyek nyomainak, leszármazottainak felkutatásával foglalkozó barátomtól kaptam azt a felkérést, hogy segítsek neki felkutatni az Újtátrafüred alapítójaként ismert Szontagh Miklós ma élő leszármazottait.

Id. Szontagh Miklós legfiatalabb lánya, iglói Szontagh Angéla (1879-1950) 1902 szeptemberében ment feleségül az ismert vegyészcsaládból származó Lengyel Béla ügyvédhez (1876-1945). Az örmény származású nemesi család több neves vegyészt adott az országnak, mint pl. Angéla apósa, id. Lengyel Béla (1844–1913) kémikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, valamint Angéla fia, ifj. dr. Lengyel Béla (1903–1990) kémikus, egyetemi tanár, az MTA doktora.
Annyit tudunk, hogy a család Budapesten él. Kérjük, hogy ha az olvasók közül valaki ismeri, vagy tartja a kapcsolatot a családdal, amennyiben erre lehetősége van, privát üzenetben (tatraihangulatok@gmail.com) írja meg nekem az elérhetőségüket, vagy pedig legyen szíves jelezni a Lengyel családnak, hogy kapcsolatba szeretnénk lépni velük. Köszönjük szépen!

Hirdetés
Hirdetés