Önkéntesek közel 900 kg hulladékot gyűjtöttek össze Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/11/04
Hirdetés
Az önkéntesek csaknem 900 kg hulladékot gyűjtöttek össze szeptember utolsó hétvégéjén a Tátrában és a Pieninekben, ahol Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (Štátnych lesov TANAPu) immár 41. alkalommal szervezte meg a Čisté hory (Tiszta hegyek) elnevezésű szemétgyűjtési akciót. Ezúttal elsősorban élelmiszer csomagolóanyagokkal, műanyag és üveg palackokkal teltek meg a zsákok, de találtak gumiabroncsokat, fémhulladékot, lemezeket és építési hulladékot is.
Noha az akcióra minden évben szeptember utolsó szombatján kerül sor, több iskola már hét közben megkezdte a szemétgyűjtést, és voltak olyan önkéntesek, akik még vasárnap is gyűjtötték a hulladékot a tátrai völgyekben. Az akcióhoz ezúttal is bárki csatlakozhatott, aki magához vette az Oravicepuszta és a Vörös Kolostor közötti beszállási pontok bármelyikén előkészített hulladékgyűjtő zsákokat.

Összesen 1468 önkéntes vett részt az akcióban, akik 874 kg hulladékot szedtek össze. A legtöbbet, csaknem fél tonna hulladékot a Vörös Kolostor melletti Lipnik-patakból (Lipničanka) szedték ki. Ezek elsősorban gumiabroncsok és különféle lemezek voltak. Helyileg a legkevesebbet, minöddsze 3 kg szemetet Podbanszkó (Podbanské) környékén gyűjtötték össze az önkéntesek. Az árvai részén 33 kg hulladék került a zsákokba, főleg élelmiszer csomagolanyagok, műanyag és üveg palackok. Hasonló hulladékot szedtek össze a nemzeti park más területein is, ám Csorbató (Štrbské Pleso) közelében felfedezték egy babakocsi és egy tűzoltó készülék maradványait, utóbbi csaknem teljesen el volt temetve, ezért úgy kellett kihúzni a földből.
„Ismételten meglepődtünk azon az érdeklődésen, melyet az emberek mutatnak az akció iránt, sajnáljuk azonban, hogy a turisták négy évtized után még mindig ennyi hulladékot hagynak hátra a turistautakon és a Tátra-körút (Cesta Slobody) mellett. Különösen csalódottak vagyunk azoknak a zsákoknak a tartalmát tekintve, melyeket az akcióban részt vevő hegymászók gyűjtöttek össze a bivakhelyeken és azok közelében. Konzervdobozokon, polietilén fólián, műanyag és üveg palackok, tégelyek és poharak mellett a sziklák között régi cipőket, szakadt hálózsákot, hátizsákot és ruhákat is találtak, tehát nyilvánvaló, hogy minden bizonnyal jövőre is lesz mit takarítani” – mondta Igor Stavný, az akció koordinátora. Hozzátette, hogy különösen azt sajnálja, hogy a Tarajkáéra (Hrebienok) vezető tanösvényen elhelyezett fából készült tároló edények is szeméttel vannak tele annak ellenére, hogy a turisták számára első látásra egyértelműnek kell lennie, hogy azok a látogatók számára információs anyagokat tartalmaznak. „A piktogram, amely egyértelműen jelzi, hogy a doboz nem hulladék tárolására szolgál, úgy tűnik nem segít. Noha a dobozokat rendszeresen tisztítjuk, a helyzet nem javul, mindig találunk valamit, ami nem tartozik oda” – mondta Stavný.
Az elmúlt négy évtized alatt a Tátrai és a Pieninek Nemzeti Parkban mintegy 64 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, a rekordév 1980 volt, amikor a Tiszta hegyek akcióban részt vevők 7655 kg szemetet hoztak le a völgyekből, ebből 3700 kg.ot a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso) környékéről. Eddig több mint 46 000 önkéntes vett részt az akcióban, az utóbbi években ezek elsősorban iskolások voltak, de a Tátrában szervezett csapatépítő tréningen részt vevő cégek is előfordultak.
Forrás és fotó: https://www.tatryportal.sk

Hirdetés
Hirdetés