Hosszabb időre leáll a Gáspár-csúcsra közlekedő kabinos felvonó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/09/16
Hirdetés
Lassan elérkezik a 15 évenként esedékes műszaki átvizsgálás és a drótkötelek cseréjének időpontja, a Kużnicéból (Kużnice) a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő kabinos felvonón, emiatt a Lengyel-Tátra legnépszerűbb felvonója szeptember 23 és november 30 között nem közlekedik.
A 15 évente kötelező karbantartás, valamint a kopó eszközök cseréje miatt a Gáspár-csúcs felvonóval több mint két hónapig nem lesz elérhető, a tervek szerint a karbantartás befejezését követően december 1-én kezdi meg ismét a működését.

Augusztus 30-án nem megszokott esemény történt a felvonóval, a Tátrára aznap lecsapó viharban a felvonó felső épületét elérő villámcsapást követő áramkimaradás következtében a felvonó elektromos motorjai felmondták a szolgálatot. A felvonó működését biztonsági okokból már korábban, 14:30-kor felfüggesztették, a villámcsapás idején az Myślenicei-tornyok átszállóállomáson és a csúcson kb. 450 turista tartózkodott. A műszaki meghibásodás következtében a csúcson rekedt turistáknak felajánlották, hogy gyalog lemehetnek a csúcsról, vagy pedig kivárják, amíg rájuk kerül a sor. A meghibásodást röviddel éjfél után sikerült megszüntetni, az akkor is még a csúcson tartózkodó 250 embert (akiknek a TOPR dolgozói időközben meleg ételt és italt is biztosítottak) ezután kezdték el leszállítani a csúcsról, a csúcson rekedtek evakuációja hajnali 4:45-kor fejeződött be.

Hirdetés
Hirdetés