Gerinctúrák a Gąsienica-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/09/02
Hirdetés
Gáspár-csúcs – Svinica-hágó – Svinica
A Lengyel-Tátra népszerű gerinctúrája a kabinos felvonóval is elérhető Gáspár-csúcs és a Svinica csúcsa között. Az útvonal első része viszonylag könnyű terepen a Beszkiden (Beskid) és a Lilom-hágón (Przełęcz Liliowe) keresztül, a Szélső-torony (Skrajna Turnia) füves, majd a Középső-torony (Pośrednai Turnia) törmelékes délnyugati hegyoldalát traverzálva vezet a Svinica-hágóba, ahol megkezdődik az útvonal igényesebb szakasza. A Svinica-hágóból a csúcsra vezető, meredeken emelkedő, nagyon látványos útvonalat a nehezebb részeken láncokkal biztosították, melyek azonban nem jelentenek különösebb technikai nehézséget.
Menetidő: a piros jelzésen 2 óra 00 perc.
Távolság: 2,9 km.
Szintkülönbség: 450 m.
Nehézség: 3 csillag

Zawrat – Svinca (jelenleg lezárva!)
A Zawrat-hágóból a Svinicára vezető piros jelzésű turistaút a csúcsra vezető legigényesebb útvonal. A turistaút magashegyi jártasságot, bizonyos technikai képzettséget, valamint teljes szédülés mentességet igényel. A turistautat, melynek nagy részét láncokkal és hágcsókkal biztosították, nyáron turisták tömegei keresik fel, akik közül nagyon sokan nincsenek tisztában az útvonal nehézségeivel.
Menetidő: a piros jelzésen 50 perc.
Távolság: 0,7 km.
Szintkülönbség: 195 m.
Nehézség: 4 csillag

Sas út 1. szakasz: Zawrat – Zerge-hegy
Ez a turistaút talán a Sas út (Orla Perć) legnehezebb szakasza, ezzel együtt természetesen a Lengyel-Tátra legnehezebb jelzett turistaútja is egyben. A turistaút bonyolult és sokszor kitett terepen vezet, melynek során több helyen is láncok, hágcsók és létra segíti a biztonságos haladást. Ez a turistaút kifejezetten gyakorlott, megfelelő technikai felkészültséggel rendelkező turistáknak ajánlott, de számukra is csak megfelelő mentális állapotban. Az útvonal a Zawrat-hágótól (Zawrat) a Zerge-hegy (Kozi Wierch) irányába egyirányú!
Menetidő: a piros jelzésen 3 óra 15 perc.
Távolság: 1,3 km.
Szintkülönbség: +305 / - 150 m.
Nehézség: 5 csillag

Sas út 2. szakasz: Zerge-hegy – Északi-Gránát-csúcs
A Sas út (Orla Perć) három részre osztott teljes útvonalának egyértelműen ez a legkönnyebb szakasza. Az útvonal legnehezebb része a Fekete-fal (Czarne Ściany) közelében található Fekete-Barát-kémény (Kominek pod Czarnym Mniszkiem), ahol a szinte függőleges, de jól biztosított kéményben az útirányunktól függően 20 méteres fel- vagy lemászás vár ránk. Az útvonal másik ismert pontja az Elülső-Sieczka-csorba (Skrajna Sieczkowa Przełączka) repedésén való átlépés, amely azonban nem okozhat nagy problémát, csupán egy nagy lépésre van szükség, amelyben segíthet a repedés két szélét összekötő rövid lánc. Az útvonal további részei komplikáció mentesek.
Menetidő: a piros jelzésen 1 óra 45 perc.
Távolság: 1,5 km.
Szintkülönbség: + 170 / - 230 m.
Nehézség: 4 csillag

Sas út 3. szakasz: Északi-Gránát-csúcs – Kereszt-nyereg
A Sas út (Orla Perć) harmadik szakaszának nehézsége hasonló az útvonal első, Zawrat – Zerge-hegy közötti szakaszának nehézségéhez. Az útvonal, melynek több szakaszát is mesterséges segédeszközökkel (láncok, hágcsók, létra) tették biztonságosan járhatóvá, a technikai segédeszközök használatában való jártasságot, valamint a kitette részek miatt megfelelő mentális állapotot igényel. Figyelem: ezt a szakaszt a Kereszt-nyeregig történő bármiféle kiszállási lehetőség hiányában csak megfelelő időjárási körülmények között, és az út megtételéhez szükséges idő birtokában javasolt megkezdeni.
Menetidő: a piros jelzésen 2 óra 15 perc.
Távolság: 1,5 km.
Szintkülönbség: + 175 / - 285 m.
Nehézség: 5 csillag
Forrás és fotók: http://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés