Túraútvonalak a Chochołowi-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/07/17
Hirdetés
Szürke-rét – Chochołowi menedékház
A Chochołowi-völgy mélyén haladó zöld jelzésű turistaút a Szürke-rétről (Siwa Polana) vezet a Chochołowi-rétre (Polana Chochołowska), az annak nyugati sarkában álló Chochołowi menedékházhoz (Schronisko na Chochołowskiej Polanie). Az útvonal jelentős részét a völgy bejáratánál bérelt kerékpárral is leküzdhetjük, saját kerékpárunkkal pedig egészen a menedékházig kerekezhetünk. A menedékházhoz vezető útvonal teljesen biztonságos, minden fáradtságtól mentes, de csak a menedékház közelében kínál érdekes látnivalókat.
Menetidő: a zöld jelzésen 2 óra.
Távolság:
Szintkülönbség: 240 m.
Nehézség: 1 csillag

Chochołowi menedékház – Rét-hegy – Rákony – Volovec
Látványos, könnyű és biztonságos útvonal. Az útvonal a kezdeti, a Chochołowi menedékháztól (Schronisko na Chochołowskiej Polanie) a Rét-hegyre (Grześ) vezető erdős szakaszát kivéve végig a nyitott gerincen vezet, gyönyörű kilátást biztosítva ezáltal a Nyugati-Tátra csúcsaira. Ez a túra tökéletesen megfelel a Tátra világával még éppen hogy csak ismerkedő turistáknak. A túraútvonalon gyakorlatilag semmiféle nehézséggel nem kell számolni, a meredek szakaszokon azonban, különösen a Volovecre (Wołowiec) történő felmenet során kellő óvatosság szükséges.
Menetidő: a sárga, majd kék jelzésen 3 óra 10 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 913 m.
Nehézség: 2 csillag

Chochołowi menedékház – Felső-Chochołowi-völgy – Volovec
A zöld jelzésű turistaút a Chochołowi menedékháztól (Schronisko na Chochołowskiej Polanie) a Felső-Chochołowi-völgyön (Wyżnia Dolina Chochołowska) át a Volovec (Wołowiec) tömbje alatti kis hágóba (Przełęcz Zawracie) vezet. Bár az ide vezető út eléggé fárasztó, mindazonáltal semmilyen nehézséget nem jelent. Mint ahogy magának a Volovecnek a megközelítése sem, meredek szakaszokon azonban kellő óvatosság szükséges.
Menetidő: a zöld, majd kék jelzésen 2 óra 40 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 913 m.
Nehézség: 2 csillag

Chochołowi menedékház – Háromnapos-hegy – Koncsiszta
A Chochołowi-völgyből (Dolina Chochołowska) két útvonalon juthatunk fel a főgerincen található Koncsiszta (Kończysty Wierch) csúcsára. A Háromnapos-tisztáról (Polana Trzydniówka) induló útvonaltól eltérően a Chochołowi menedékháztól (Schronisko na Chochołowskiej Polanie) induló piros jelzés csak rövid szakaszon vezet az erdőben, ennek, és ezzel együtt szép kilátásának köszönhetően valamivel népszerűbb a turisták körében. A hátránya viszont a Háromnapos-hegy (Trzydniowiański Wierch) csúcsára vezető út végső szakasza, amely a csúcs délnyugati, meglehetősen csúszós, erodálódott lejtőjén vezet. Ez a túra kezdő turistáknak is bátran ajánlható, a felkészültek pedig a Háromnapos-hegyről további kb. 1 órás túrával tovább mehetnek a Koncsisztára.
Menetidő: a piros, majd zöld jelzésen 3 óra.
Távolság:
Szintkülönbség: 852 m.
Nehézség: 2 csillag

Chochołowi-völgy – Háromnapos-hegy – Koncsiszta
A Chochołowi-völgyből (Dolina Chochołowska) két útvonalon juthatunk fel a főgerincen található Koncsiszta (Kończysty Wierch) csúcsára. A Chochołowi menedékház (Schronisko na Chochołowskiej Polanie) előtt kb. 20 percre található Háromnapos-tisztáról (Polana Trzydniówka) induló piros jelzésű turistaút nagy része erdőben vezet, ezért kissé monotonnak mondható. Az út felső része a meglehetősen gyatrán kitisztított törpefenyőben vezet, az út nehézségeirét viszont kárpótlást nyújt a Nyugati-Tátrára nyíló szép kilátás. A Háromnapos-hegyről további kb. 1 órás túrával lehet feljutni a Koncsisztára.
Menetidő: a piros, majd zöld jelzésen 2 óra 50 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 902 m.
Nehézség: 2 csillag

Chochołowi-völgy – Ótárna-völgy – Ék-hegy
Hosszú és fárasztó túra a Nyugati-Tátra legmagasabb, részben lengyel területen emelkedő csúcsára, az Ék-hegyre (Starorobociański Wierch). A Chochołowi-völgyen (Dolina Chochołowska) a Chochołowi menedékház (Schronisko na Chochołowskiej Polanie) vezető zöld jelzésű turistaútból kb. annak féltávjánál ágazik el balra a fekete és a sárga jelzésű turistaút. Az útvonal nagy részében meglehetősen korlátozott kilátást nyújtó fekete jelzésű turistaút innen az Ótárna-völgyön (Dolina Starorobociańska) keresztül a Szürke-hágóba (Siwa Przełęcz), majd onnan a főgerincen található Gábor-hágóba (Gaborowa Przełęcz) vezet. Az útvonal utolsó, az Ék-hegyre vezető gerinctúrás része az északi oldalon meglehetősen kitett, a hosszú, és fárasztó emelkedésért azonban bőséges kárpótlást nyújt a csúcsról nyíló panoráma.
Menetidő: a fekete, zöld, majd piros jelzésen 3 óra 15 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 1146 m.
Nehézség: 3 csillag

Chochołowi-völgy – Iván-hágó – Ék-hegy
Nagyon látványos, szép kilátásokban bővelkedő túra a Nyugati-Tátra legmagasabb, részben lengyel területen emelkedő csúcsára, az Ék-hegyre (Starorobociański Wierch). A Chochołowi-völgyen (Dolina Chochołowska) a Chochołowi menedékház (Schronisko na Chochołowskiej Polanie) vezető zöld jelzésű turistaútból kb. annak féltávjánál ágazik el balra a fekete és a sárga jelzésű turistaút. A sárga jelzés innen a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska) található Ornak menedékházhoz (Schronisko na Hali Ornak) vezet, melyből annak legmagasabb pontján, az Iván-hágóban (Iwaniacka Przełęcz) ágazik jobbra az Ornak gerincére vezető zöld jelzésű turistaút. Az Ornak csúcsán (Ornak), valamint a Szürke-hágón (Siwa Przełęcz) át a Gábor-hágóban (Gaborowa Przełęcz) érjük el a főgerincet. Az útvonal utolsó, az Ék-hegyre vezető gerinctúrás része az északi oldalon meglehetősen kitett, a hosszú, és fárasztó emelkedésért azonban bőséges kárpótlást nyújt a csúcsról nyíló panoráma.
Menetidő: a sárga, zöld, majd piros jelzésen 4 óra 15 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 1146 m.
Nehézség: 3 csillag
Forrás és fotók: http://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés