Gigantikus fogat vittek fel a Giewontra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/06/05
Hirdetés
A Portal Tatrzański lengyel weboldal szerkesztői által szervezett, a Giewontra túrázó turistacsoport ázsiai turistákkal találkozott a minap, akik egy hatalmas méretű fogat cipeltek magukkal. A fog legalább 120 cm magas volt, szélességét nem könnyű meghatározni, de legalább 80-980 cm széles lehetett. Ezt a szokatlan holmit speciális faszerkezetekkel, a szlovák teherhordók által használt hordkereten vitték fel a csúcsra. Amikor a japán turistákat megkérdezték, miért visznek egy nagy fogat a Giewont tetejére, azt mondták, hogy ez egy tudományos projekt, de többet nem tudnak mondani.

A szemtanúk szerint az különleges túra jól szervezettnek, a résztvevők felkészültnek tűntek, mindenkinek volt beülője, hevederje és más szükséges hegymászó felszerelése. A szemtanúk elmondása szerint az ázsiai csoportnak sikerült elérniük a Giewont csúcsát.
Később kiderült, hogy ez az egész a japán Makiko Yamamoto művész ötlete volt, aki Japánból hozta el ide ezt a gipsz fogat. Célja volt, hogy a fogat felvigye a Giewontra, és dokumentálja az útját. Ebben egy tátrai vezető segítette.
Kiderült továbbá az is, hogy a Tátra Nemzeti Park is tudott erről a túráról. Szymon Ziobrowski, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója megerősítette, hogy a japán művész engedélyt kért a nemzeti parktól ennek az akciónak a végrehajtására, amelyhez a nemzeti park megadta a szükséges engedélyt.
Forrás és fotó: https://gazetakrakowska.pl

Hirdetés
Hirdetés