Drótkötél csúszópálya lehet a Tátra új szenzációja Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/05/22
Hirdetés
A Lengyel Kötélvasút Társaság (Polskie Koleje Linowe, PKL), a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonó tulajdonosa vizsgálja annak lehetőségét, hogy teljes biztonsággal kiépíthető-e egy 2296 méter hosszú, 600 méter szintkülönbségű, ún. Tyrolka drótkötél csúszópálya, amely a Gáspár-csúcsról a Myślenicei-tornyok (Myślenicke Turnie) átszállóállomásig vezetne, amelyen a tervek szerint akár 150 km/óra sebesség is elérhető lenne.
A lecsúszáshoz kezdetben a jelenlegi drótkötélpálya (alulról nézve) bal oldali drótkötelét szeretnék használni, ha azonban az új attrakció kellőképpen népszerűvé válik, újabb kötél kiépítését tervezik, a jelenlegi oszlopok felhasználásával. Mindehhez azonban előbb a lengyel parlamentnek (Szejm) el kell fogadni a természetvédelmi törvény javasolt módosítását.

Az egyedülálló csúszópálya használatának költsége jelenleg még nem ismert. Újdonság lesz a tandemes csúszás, ennek köszönhetően lehetséges lesz, hogy a hevederre egy másik utast, pl. egy kisgyermeket vagy egy kutyát csatakoztassanak.
A tervezett csúszópálya majdnem a leghosszabb lesz a világon, az Egyesült Arab Emírségekben ugyanis 2018 februárjában nyitották meg a 2841 méter hosszú pályát, amely jelenleg a leghosszabb a világon.
 
Forrás: http://spinanie.pl; Fotó: www.zalajkowane.pl

Hirdetés
Hirdetés