A parkőrök nem engedték fel a teherhordókat a menedékházhoz Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/05/31
Hirdetés
Május 28-án furcsa helyzet alakult ki a Magas-Tátrában. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP9 parkőrei a téli zárlatra hivatkozva nem engedték fel a Hunfalvy-völgyi menedékházhoz (Chata pod Rysmi) tartó teherhordókat, akik a menedékház hamarosan bekövetkező megnyitásához szükséges anyagokat szerették volna feljuttatni a házhoz. A parkőrök szerint a teherhordók megpróbálták őket megvesztegetni. Az esetet a menedékház rajongóinak közösségi oldalán maga a menedékház vezetője, Viktor Beránek írta le egy érzelmektől sem mentes bejegyzésben. Ahogy a bejegyzésből kiderül, egy 20 fős csoport (olyanok, akik már korábban is segítették a munkáját) szeretett volna ellátmányt feljuttatni a jelenleg zárva tartó, 2250 méter magasan található menedékházhoz, amely június 16-tól lesz nyitva a turisták előtt. A Békás-patak hídja feletti szakaszon a parkőrök elállták a teherhordók útját, és nem akarták őket tovább engedni a lezárt területre. Ebből vita alakult ki, melynek következtében megállapodtak, hogy felhívják a nemzeti park igazgatóját, és megkérték, hogy engedjék fel őket a házhoz. Miután kiderült, hogy az igazgató kiállt munkatársai mellett, a teherhordók nagyon rossz döntést hozva megpróbálták 1000 €-val megvesztegetni az igazgatót. Ez még inkább meggyőzte arról, hogy fenntartsa döntését, és a parkőrök végül nem engedték fel a teherhordókat. Viktor Beránek határozottan bírálta segítői hozzáállását, és hangsúlyozta, annak ellenére, hogy sok mindenben nem ért egyet a nemzeti park igazgatóságával (pl. hogy napkelte előtt nem lehet túrázni, stb.), ebben az esetben hibáztak a segítői, és megérti, hogy az tigrisként védte alkalmazottai álláspontját.  

Beránek hozzátette, hogy a jelenlegi helyzet nem túl pozitív jövőt vetít előre. Ő maga nagyon el van keseredve, és nem szeretné, hogy a „lenti” világ betegségei elpusztítsák a „fenti” világot. Sokan segítették őt a lavinákat követően, sokan több száz kilónyi árut felvittek az újjáépítéshez, amely rendkívül megható volt számára. Ami a lenti világban normálisnak, megszokottnak mondható, a hegyekben nem biztos, hogy működik. Mindig tudni kell morálisan és erkölcsileg is helyesen dönteni. Mindenesetre amikor becsomagoljuk a felszerelésünket a hátizsákba, az alapvető felszerelési tárgyak mellett adjunk hozzá egy kis szerénységet, alázatosságot.
A történtek miatt elképzelhető, hogy a téli zárlat utáni első napokban problémák adódhatnak a menedékház szokásos kínálatával kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés