Fémlépcsők a Halastótól a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/04/01
Hirdetés
Meglepő döntést hozott a lengyel Tátrai Nemzeti park (TPN), eszerint fémlépcsőket építenek be a Halastótól (Morskie Oko) a Tengerszem-csúcsra (Rysy, 5499 m) vezető jelzett turistaúton. A Tengerszem-csúcs a lengyel turisták egyik legnépszerűbb célpontja a Tátrában, sokan álmodnak a megmászásáról, hogy aztán elmondhassák magukról, hogy fenn álltak Lengyelország legmagasabb csúcsán. A csúcsnak a lengyel oldalról való megközelítése sajnos nem tartozik a könnyű túrák közé, ami a kevésbé tapasztalt, kezdő turistáknak nem teszi lehetővé az ország legmagasabb pontjának elérését. A csúcsra vezető turistaút túlságosan meredek, fárasztó emelkedőkben és veszélyes szakaszokban gazdag. Tudjuk azonban, hogy az útvonal leginkább igényes szakaszán kb. 300 méter hosszan már eddig is láncok segítették a haladást. A láncok kiépítésének eredeti célja az volt, hogy segítsen a turisták az akadály legyőzésében, sokukban azonban inkább a félelmet fokozták, melynek nyomán inkább visszafordultak, és lemondtak a csúcs megmászásáról.

A TPN szeretné kielégíteni az egyre nagyobb számú turisták igényeit, ezért úgy döntöttek, hogy némileg megváltoztatják az útvonal struktúráját. Ez azt jelenti, hogy a szlovákok példáját követve fémrácsokból lépcsőt építenek a csúcsra, amelyek a kevésbé felkészültek számáéra is lehetővé teszik, hogy feljussanak a csúcsra. A fém lépcsők a tervek szerint a Tengerszem-csúptól (Bula pod Rysami) a csúcs alatti nyeregig vezetnek majd.
A lépcsők kiépítése azonban meglehetősen komoly kihívást jelent a nemzeti park számára. Nehéz lesz megszervezni a munkát, melyek ideje alatt a turisták és az építőmunkások biztonsága érdekében a turistautat lezárják a turisták előtt. Az építkezés április 10-én kezdődik, a kivitelezők szerint a nyári szezonra készen is lesznek a munkálatokkal.
A lengyel turista társadalomban meglehetősen nagy port vert fel az ötlet, amely sokak szerint igen csak ellentmondásos. Egyrészt ugyanis a lépcsők jelentősen megkönnyítik az ország legmagasabb csúcsának elérését, másrészt viszont a jelenlegi turistaút kedvelői nehezen tudják elfogadni az ilyen jellegű változtatásokat.
A cikk természetesen csak áprilisi tréfa a bolondok napján, április 1-én :-)
Forrás és fotó: http://natatry.pl

Hirdetés
Hirdetés