Villamossal, fogaskerekűvel a Magas-Tátrában! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/09/01
Hirdetés

Mi lehet jobb a csipkés, hófödte hegyláncoknál, kristálytiszta vizű tengerszemeknél, tavaknál, az autentikus gerendaházaknál és egy slivovicánál? Csak egy dolog: ugyanez hihetetlenül menő elektromos járművekkel megközelítve! A MÁV 2014 óta egy kiváló konstrukcióval kedveskedik azoknak, akik szeretnek túrázni, akiknek a pihenés inkább az aktív kikapcsolódásról szól, és persze azoknak, akik hozzám hasonlóan meg vannak veszve a villamosokért és egyéb felső vezetékes őrületekért. Négynapos eszméletlen túrázás a Szlovák Paradicsom közelében, a Keletiből indulva! Most!
Bár a MÁV-ra szeretünk panaszkodni (sajnos van is miért, más kérdés, hogy ha nincs miből fejleszteni a szolgáltatást, akkor ugye mit várunk?), azért csak akadnak az állami cégnek kiváló ötletei. A tátrai kirándulójegy névre keresztelt csomag alapvetően utazást tartalmaz négy nap erejéig, vonathoz való kötöttség nélkül, oda- és visszaútra a Budapest – Miskolc – Kassa (Košice) – Poprád (Poprad-Tatry) – Csorba (Štrba) útvonalra, 2. osztályra. A kirándulójegy ára 36,50 €, gyermekeknek 18,25 €. Ez átszámítva jelen árfolyam szerint kb. 11 500 Ft, gyerekek részére 5750 Ft.

Ha azt vesszük alapul, hogy mondjuk Grúziába 8000-ért repülhetünk a magyar fapados légitársasággal, akkor soknak tűnik. Ha azonban figyelembe vesszük a legfontosabb extrát, hirtelen a világ legjobb ajánlataként tekintünk a túrajegyre.
A Budapest-Csorba retúr jegyen felül ugyanis a Tátrai kirándulójegy a négy nap teljes időttartama alatt korlátlan számú utazást biztosít a Tátrai Villamosvasút (TEŽ) vonalain, a Tátrai Fogaskerekűn (OŽ), valamint a Poprád (Poprad-Tatry) – Tarpatak (Studený Potok) – Tátralomnic (Tatranská Lomnica) vasútvonalon közlekedő vonatokon.”
Hogy ez miért jó?
- Mert ha úgy tartja kedvünk, megnézhetjük Kassát (Košice) és Eperjest (Prešov).
- Ha Eperjes és környékére több időnk is van, közelről is szemügyre vehetjük a Šariš sörgyárat.
- Ha a történelem is izgat minket, nem csak a sör, a Kapi (Kapušiansky hrad) és/vagy a Nagysárosi (Šarišský hrad) várat is.
- Ha már elég a civilizációból, belevághatunk a Magas-Tátra könnyebb és nehezebb túráiba.
- Amint elfáradtunk, vagy csak gyermeteg lelkünknek szüksége van egy kis vasúti élményre, felszállhatunk valamelyik hegyvidéki járatra.
Szóval ez nem simán 2 az 1-ben ajánlat. Hanem legalább 5 az 1-ben. De nyilván számos szegmensét kihagytuk a környéknek. A Rákóczi EuroCity reggel 6:30-kor indul Budapestről és 9:58-ra érkezik Kassára, ahonnan óránként indulnak vonatok a Tátra irányába. Így bőven van idő a nézelődésre, akár oda, akár visszafele. Ha nincs kedvünk elidőzni, a közvetlen csatlakozással már 11:23-ra Poprádon, 11:40-re pedig akár Csorbán lehetünk. Egyszóval akár egy napra is kiugorhatunk, bár akkor ugye mi lesz a négy napos bérlettel?
Az nlcafe.hu teljes cikke itt olvasható!
Forrás és fotó: https://www.nlcafe.hu

Hirdetés
Hirdetés