Túraútvonalak a Kościelisko-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/09/13
Hirdetés

Kiry parkoló – Ornak menedékház
A Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb turistaútja a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska) a Kiry parkolótól (Kiry) az Ornak menedékházig (Schronisko na Hali Ornak) vezető zöld jelzésű turistaút, melyen különösen nyáron turisták tömegei mozoghatnak. A völgy vonzerejét csak növelik a turistaút mentán álló, vagy onnan látható érdekes sziklaalakzatok, valamint a völgyben található, a turisták számára is elérhető barlangok, így a Fagyos-barlang (Mroźna Jaskyna), az Útvesztő-barlang (Mylna Jaskyna), a Raptawiaci-barlang (Raptawicka Jaskyna), a Kitérő-gödör (Obłatkowa Jama), valamint a festő Krakkói-szurdokban (Wąwóz Kraków) található Sárkány-gödör (Smocza Jama).
Menetidő: a zöld jelzésen 1 óra 30 perc.
Távolság: 5,6 km.
Szintkülönbség: 175 m.
Nehézség: 1 csillag

Kościelisko-völgy – Lejtős-rét – Sötét-hegy
Hosszú és elég fárasztó út a Sötét-hegyre (Ciemniak), a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) nyugatról első csúcsára. A piros jelzésű turistaút az Ornak menedékházhoz (Schronsiko na Hali Ornak) vezető zöld jelzésű turistaútból ágazik el balra, a völgyben található első híd előtt, kb. 20 percre a völgytúra kezdetétől. A Lejtős-réten (Polana Upłaz) és a Keskeny-csorbán (Chuda Przełączka) keresztül a főgerincre felvivő útvonal jelentős része az erdőben vezet, felső részén és a tisztásokon gyönyörű kilátással annak felső részére.
Menetidő: a piros jelzésen 3 óra 45 perc.
Távolság: 6,2 km.
Szintkülönbség: 1144 m.
Nehézség: 2 csillag

Ornak menedékház – Lengyel-Toman-völgy – Sötét-hegy
A Sötét-hegy (Ciemniak), a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) nyugatról első csúcsának másik lehetséges útvonala a Kościelisko-völgyből az Ornak menedékháztól (Schronisko na Hali Ornak) a Keskeny-csorbán (Chuda Przełączka) a főgerincre vezető zöld jelzésű turistaút. A teljes útvonal (beleértve a menedékház megközelítését is) az előzőnél több időt vesz igénybe, ráadásul a Lengyel-Tátra egyik legkevésbé frekventált völgyében, a Lengyel-Toman-völgyben (Dolina Tomanwa) vezet, így aztán az út során szinte garantált a csend és a nyugalom.
Menetidő: a zöld jelzésen 3 óra 30 perc.
Távolság: 12,1 km.
Szintkülönbség: 996 m.
Nehézség: 2 csillag

Ornak menedékház – Fenyves-tó
Ez a rövid turistaút a Tátra egyik legfestőibb fekvésű kis tavához vezet. Az Ornak menedékházhoz (Schronisko na Hali Ornak) vezető zöld jelzésű turistaútból néhány méterrel a menedékház előtt ágazik el balra a fekete jelzésű út, amely elhanyagolható szintkülönbséggel végig erdőben visz fel a Fenyves-tó (Smreczyński Staw) mellett található, fából készült pihenőhelyhez.
Menetidő: a fekete jelzésen 30 perc.
Távolság: 1,2 km.
Szintkülönbség: 126 m.
Nehézség: 1 csillag

Ornak menedékház – Ornak-gerinc – Ék-hegy
Az útvonal első része a Chochołowi-völgybe (Dolina Chochołowska) vezető sárga jelzésű turistaúton az Ornak menedékháztól (Schronisko na Hali Ornak) az Iván-hágóba (Iwaniacka Przełęcz) vezet. Innen a zöld jelzésen kapaszkodhatunk fel az Ornak gerincére, és az Ornak csúcsán (Ornak), valamint a Szürke-hágón (Siwa Przełęcz) át jutunk fel a főgerincre, mégpedig a Gábor-hágóba (Gaborowa Przełęcz). Az útvonal utolsó, az Ék-hegyre (Starorobociański Wierch) vezető gerinctúrás része az északi oldalon meglehetősen kitett, a hosszú, és fárasztó emelkedésért azonban bőséges kárpótlást nyújt a csúcsról nyíló panoráma.
Menetidő: a sárga, zöld majd piros jelzésen 4 óra.
Távolság: 12,6 km.
Szintkülönbség: 1059 m.
Nehézség: 3 csillag

Kościelisko-völgy – Lapos-rét
A Lapos-rét (Polana na Stółach) a Lengyel-Tátra egyik legszebb kilátást nyújtó tisztása, melyről különösen a Vörös-hegyekre (Czerwone Wierchi) nyílik szép kilátás. Az Ornak menedékházhoz (Schronsiko na Hali Ornak) vezető zöld jelzésű turistaútból a Betyár-kápolna (Kapliczka Zbójnicka) közelében ágazik el nyugat felé a kék jelzésű turistaút, amely egyenletesen emelkedve, szerpentinezve visz fel a szép kilátást nyújtó tisztásra, melyen pásztorkunyhók láthatók.
Menetidő: a kék jelzésen 1 óra 10 perc.
Távolság: 4,3 km.
Szintkülönbség: 390 m.
Nehézség: 1 csillag
Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: natatry.pl

Hirdetés
Hirdetés