Az állatvédők harca a lovaskocsik betiltásáért Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/09/28
Hirdetés

A Lengyel-Tátrában nem csak a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető aszfaltozott úton, hanem a Filipek-völgyben (Dolina Filipka), a Ruszin-tisztásra (Rusinowa polana) vezető turistaúton is láthatunk alkalmanként lovaskocsikat, amelyek turistákat szállítanak. A közelmúltban azonban egy turista jelezte a Tátrai Nemzeti Park (TPN) felé, hogy a lovaskocsik több turistát szállítanak, mint amennyit az út nehézsége lehetővé tenne. Az eset szemtanúja, egy hölgy azt mondta, hogy a Wiktorówki kegyhelyhez vezető úton haladó lovaskocsi 12 turistát szállított. El mondása szerint a lovak nagyon nehezen tudtak lépni a csúszós köveken, és végül néhány utasnak le is kellett szállni a kocsiról.
A hölgy jelezte az esetet a VIVA Állatvédő Alapítványnak is, amely szeretné tisztázni az ügyet a nemzeti parkkal, és már régóta harcol azért, hogy tiltsák be a lovaskocsik használatát ezen az útvonalon. Az Alapítvány az ügy tisztázása érdekében rendőrségi feljelentést fontolgat.

Ahogy a Tátra Egyesület (Towarzystwa Tatrzańskiego) állatvédelmi szakembere elmondta, a Wiktorówkira vezető út sokkal nehezebb a lovak számára, mint a Halastóhoz vezető aszfaltút, mivel ennek lejtése átlagosan 7 %, az utolsó néhány száz méteren pedig eléri a 17 %-ot. Ezen kívül ez az útvonal nem aszfaltozott, ami a meredekség mellett további nehézséget jelent a lovak számára.
Ahogy Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója elmondta, a Wiktorówkira vezető útvonalon csak kivételes esetekben – mint pl. a fogyatékkal élők szállítása – engedélyezik a lovaskocsik közlekedését, ezen az útvonalon nem közlekednek rendszeresen lovas fogatok. A nemzeti park nem szabályozza a lovaskocsin szállított emberek létszámát, annak biztosítása, hogy a lovak ne legyenek túlterhelve, a fogatok tulajdonosainak a felelőssége.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés