Vízesések a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/08/03
Hirdetés

A nagyobb vízeséseken lezúduló víz mennydörgése már messziről hallható. Az elszabaduló vízcseppek nyáron ködszerűen úsznak a gyors sodrású patakokon képződő vízesések felett. A vízesés egyike a turistákra váró legszebb magashegyi látványosságoknak. A Tátrában is sokkal több vízesés található, mint azt gondolnánk, ezek nagy része azonban kis méretét tekintve név nélkül marad. Több olyan van, amely nem érhető el jelzett turistaúton. Azokat viszont, amelyek a turistautak közelében találhatók, a nagy magasságból lezúduló víz jellegzetes hangja miatt már messziről felismerhetők, és mindenkire mély benyomást tesznek. A rohanó víz ereje és hangja emlékeztet minket a természet erejére, és a lehető legjobban illusztrálja annak frissítő erejét.
A Lengyel-Tátra legismertebb vízesései a Siklawa-vízesés (Wielka Siklawa), valamint a Roztoka-patakon található Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza). A Siklawa-vízesés Lengyelország legnagyobb vízesése. Bár a vízesés gyönyörű látvány, nem szabad megfeledkezni róla, hogy emellett veszélyes hely is. A zuhatag jobb oldalán van egy hosszú, jégkorszaki eredetű sima sziklatábla, az úgynevezett „Danielki”, amelyen jegesedés esetén nagyon könnyen meg lehet csúszni. A sziklatábla neve egy szerencsétlenségre emlékeztet, 1924-ben ugyanis itt csúszott ki és vesztette életét Jan Gąsienica Daniel tátrai vezető.

A Mickiewicz-vízeséseket (Wodospadami Mickiewicza) általában Mickiewicz-mennydörgésnek (Wodogrzmoty Mickiewicza) nevezik. A név első része a lezúduló víz mennydörgésszerű hangja miatt lett elnevezve, amely főleg erős esőzéseket követően hallható. Bár maga Adam Mickiewicz lengyel romantikus költő sohasem járt a Tátrában, 1891-ben mégis az ő nevét vette fel ez a vízesés, emlékeztetve az erre járókat arra, hogy a nagy költő hamvait ekkor helyezték el Krakkóban, a Wawelben. Érdekesség, hogy a névadás helyességéről kezdődött vita a mai napig jelen van a lengyel turistatársadalomban.
A Halastótól (Morskie Oko) a Tengerszemhez (Czarny Staw pod Rysami) vezető úton elmegyünk a Tengerszem-vízesés (Czarnostawiańską Siklawa) mellett. Ez a gyönyörű, több lépcsős vízesés a Tengerszem-katlan (Czarnostawiańska Kotol) küszöbén hullik alá a Halastavi-völgybe (Dolina Rybiego potoku), a Halastó felé.
A Lengyel-Tátra nyugati részén, a Palánkos-völgy (Dolina Strążyska) felső részén, a Giewont északi falának tövében található Siklawica-vízesés, amely két, szinte teljesen függőleges lépcsőn hullik alá.
A Tátra lengyel oldalának ismertebb vízesései még a Bükk-völgyi-vízesés (Buczynowa Siklawa) a Roztoka-völgyben (Dolina Roztoki), a Kettős-vízesés (Dwoista Siklawa) a Halastó mellett, valamint a Sikawka-vízesés (Sikawka) a Kościelsiko-völgyben (Dolina Kościeliska).
A tátrai turistautakon túrázva – különösen napsütéses napokon – érdemes megállni a természet hatalmas erejét jelképező gyönyörű vízesések mellett, amikor a vízpermet látványos, színes szivárványt hozhat létre a vízesések felett.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés