Túraútvonalak a Zöld-Gąsienica-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/08/31
Hirdetés

Kuźnice – Boczań-hegy – Gąsienica-szécs
Kuźnicéból (Kuźnice) a Gąsienica-szécsre (Hala Gąsienicowa) két útvonalon juthatunk el, közülük az egyik a kék jelzésen a Boczań-hegy (Boczań) oldalában vezet. A Boczań-hegy erdős hegyoldalán a Skupień-lejtő (Skupnów Upłaz) felé vezető, az alsó részén kövekkel kirakott turistaút egy kilátópontjáról a fák között szép panoráma nyílik a Kalata-rétre (Polana Kalatówki) és a fölötte emelkedő Giewontra. Feljebb a gerincen hosszan emelkedő, alaposan erodálódott törmelékes úton megérkezünk a Király-púpi-nyeregbe (Przełęczy między Kopami), ahonnan már csak fél óra, és megérkezünk a Gąsienica-tisztás szélén található Murowaniec menedékházba (Schronisko Murowaniec).

Kuźnice – Lengyel-Jávor-völgy – Gąsienica-szécs
Kuźnicéból a Gąsienica-szécsre a fenti útvonalon kívül eljuthatunk a Lengyel-Jávor-völgyben (Dolina Jaworzynka) vezető sárga jelzésű turistaúton is. A sárga jelzésű turistaút a festői Lengyel-Jávor-völgy mélyén halad, majd annak délkeleti zárlatában élesen jobbra kanyarodik, és az erdőn keresztül meredeken emelkedik fel a Király-púpi-nyeregbe, ahonnan a kék jelzésen mintegy fél óra alatt érhetjük el a Gąsienica-tisztás szélén található Murowaniec menedékházat (1500 m).
Menetidő: a kék jelzésen 2 óra, vagy a sárga és kék jelzésen szintén 2 óra.
Távolság: 4,6 km.
Szintkülönbség: 490 m.
Nehézség: 1 csillag

Murowaniec menedékház – Gáspár-csúcs
A Gąsienica-völgyből a sárga jelzésű turistaúton juthatunk fel a Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb, a felvonónak köszönhetően leglátogatottabb csúcsára, a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch). Az útvonal a völgyből meredekebben kiemelkedő felső részén a csak a téli szezonban üzemelő ülőszékes sífelvonó közelében vezet. Az útvonal jól kirakott kényelmes kőlépcsőkön emelkedik felfelé, ezáltal az átlagos felkészültséggel és tapasztalattal rendelkező turistáknak sem okozhat nehézséget.
Menetidő: a sárga, majd piros jelzésen 1 óra 30 perc.
Távolság: 2,4 km.
Szintkülönbség: 487 m.
Nehézség: 2 csillag

Murowaniec menedékház – Liliom-hágó – Svinica
A Murowaniec menedékháztól a Svinicára vezető egyik lehetséges útvonal a Liliom-hágón (Przełęcz Liliowe) és a Svinica-hágón (Świnicka Przełęcz) keresztül vezet a csúcsra. A Gáspár-csúcsra vezető sárga jelzésből az ülőszékes felvonó alsó állomásának közelében ágazik el balra a Liliom-hágóba vezető zöld jelzésű turistaút. Innen a piros jelzésű turistaút a Szélső-torony (Skrajna Turnia) füves, majd a Középső-torony (Pośrednai Turnia) törmelékes délnyugati hegyoldalát traverzálva vezet a Svinica-hágóba. A hágóból a csúcsra vezető, meredeken emelkedő, nagyon látványos útvonalat a nehezebb részeken láncokkal biztosították, melyek azonban nem jelentenek különösebb technikai nehézséget. A Svinica megközelítése a Svinica-hágóból sokkal könnyebb, mint az ellentétes oldalon lévő Zawratból.
Menetidő: a sárga, zöld, majd piros jelzésen 2 óra 50 perc.
Távolság: 4,3 km.
Szintkülönbség: 801 m.
Nehézség: 3 csillag

Murowaniec menedékház – Svinica-hágó – Svinica
A Murowaniec menedékháztól a Svinicára vezető másik lehetséges útvonal a Svinica-hágón (Świnicka Przełęcz) keresztül vezet a csúcsra. A Gáspár-csúcsra vezető sárga jelzésből az ülőszékes felvonó alsó állomásának közelében, a Zöld-Gąsienica-völgyben (Zielona Dolina Gąsienicowa) ágazik el balra a hágóba vezető fekete jelzésű turistaút, amely eleinte füves-törpefenyős, később sziklás-törmelékes terepen, a hágó alatti szakaszon kissé kitett, ennek ellenére nagyon szép kilátást nyújtó útvonalon emelkedik fel a Svinica-hágóba. A hágóból a csúcsra vezető, meredeken emelkedő, nagyon látványos útvonalat a nehezebb részeken láncokkal biztosították, melyek azonban nem jelentenek különösebb technikai nehézséget.
Menetidő: a sárga, zöld, majd piros jelzésen 2 óra 50 perc.
Távolság: 4,2 km.
Szintkülönbség: 801 m.
Nehézség: 3 csillag

Murowaniec menedékház – Zöld-Gąsienica-völgy – Kápolna-csúcs
A Murowaniec menedékháztól két útvonalon juthatunk fel a Kápolna-csúcsra (Kościelec) vezető Karb-hágóba (Przełęcz Karb), a hágóból a csúcsra vezető útvonal mindkét esetben azonos. Az egyik lehetőség a Zöld-Gąsienica-völgyön keresztül vezet, ahol a Gąsienica-Zöld-tótól (Zielony Staw Gąsienicowa) minden technikai nehézség nélküli út vezet a Kápolna-csúcs sziklatörmelékkel teleszórt nyugati hegyoldalán felfelé a Karb-hágóba. A hágóból a csúcsra vezető út egyes szakaszain a kezünkre is szükségünk van. Az útvonal legnehezebb része egy sziklaküszöb az út elején, valamint a közvetlenül a csúcs alatti szakasz. Az útvonal legnehezebb részein sem építettek be semmilyen technikai segédeszközt, azonban ha óvatosak vagyunk, erre nincs is szükség. Figyelem: ez a túra kedvezőtlen időjárás esetén, nedves, csúszós útviszonyok esetén nem javasolt!
Menetidő: a fekete, kék majd fekete jelzésen 2 óra 15 perc.
Távolság: 3,9 km.
Szintkülönbség: 655 m.
Nehézség: 3 csillag
Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: Krzysztof Jaros

Hirdetés
Hirdetés