Túraútvonalak a Giewont és a Vörös-hegyek körzetében Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/08/17
Hirdetés

Kuźnice – Myślenicei-tornyok – Gáspár-csúcs
A zöld jelzésű turistaút Kuźnicéból (Kuźnice) közvetlenül a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) vezet. Az útvonal első, erődben vezető része a Myślenicei-tornyok (Myślenickie Turnie) szikláira vezet, ahol a csúcsra vezető kabinos felvonó átszálló állomása is megtalálható. Az útvonal felső, eleinte törpefenyőben, majd a sziklák között része már sokkal vonzóbb, hiszen széles és egyre kiterjedtebb kilátás nyílik róla a Nyugati-Tátra csúcsaira, a Konrád-völgyre (Dolina Kondratowa) és a Giewontra (Giewont). A Gáspár-csúcsnak ez a technikai nehézségeket nélkülöző megközelítési módja a kevésbé gyakorlott turistáknak is megfelelő lehetőség kínál egy magashegyi környezetbe vezető túrához.
Menetidő: a zöld jelzésen 3 óra.
Távolság: 6,2 km
Szintkülönbség: 977 m.
Nehézség: 2 csillag

Kuźnice – Konrád-völgy – Giewont
A Kuźnicéból (Kuźnice) a Konrád-völgyön (Dolina Kondratowa) és a Konrád-nyergen (Kondracka Przełęcz) a Giewontra (Giewont) keresztjéhez vezető kék jelzésű turistaút a Lengyel-Tátra emblematikus csúcsának talán legnépszerűbb megközelítési útvonala. Az út során csupán a közvetlenül a csúcs alatt a sziklafalakba épített, a biztonságos fel-, illetve lejutást lehetővé tevő láncok jelenthetnek némi problémát. Figyelem: a nyári turistaszezonban a csúcs alatt szakaszon rendszeresen hosszú sorok alakulnak ki, ezért erre a túrára érdemes korán reggel elindulni.
Menetidő: a kék jelzésen 3 óra.
Távolság: 5,7 km
Szintkülönbség: 884 m.
Nehézség: 3 csillag

Palánkos-völgy – Giewont
A piros jelzésű turistaút a Palánkos-völgy (Dolina Strążyska) mélyén keresztül vezet a Palánkos-rétre (Strążyska  Polana), melyről különösen hatásos kilátás nyílik a Giewont a (Giewont) északi falára. Innen az erdőben található Gombás-nyereg (Przełęcz w Grzybowcu) felé folytatódik az út, majd a Kis-Giewont (Mały Giewont) délnyugati lejtőin emelkedünk fel a Felső-Konrád-nyeregbe (Wyżnią Kondracką Przełęcz), ahonnan a keresztező kék jelzés balra a csúcsra vezet. Az út során csupán a közvetlenül a csúcs alatt a sziklafalakba épített, a biztonságos fel-, illetve lejutást lehetővé tevő láncok jelenthetnek némi problémát. Figyelem: a nyári turistaszezonban a csúcs alatt szakaszon rendszeresen hosszú sorok alakulnak ki, ezért erre a túrára érdemes korán reggel elindulni.
Menetidő: a piros, majd kék jelzésen 2 óra 50 perc.
Távolság: 5,8 km
Szintkülönbség: 995 m.
Nehézség: 3 csillag

Kis-réti-völgy – Giewont
A sárga jelzésű turistaút a festőien szép Kis-réti-völgyön (Dolina Małej Łaki) keresztül visz fel a Konrád-nyeregbe (Kondracka Przełęcz), ahol csatlakozik az északi irányba, a Giewontra (Giewont) tartó kék jelzésű turistaúthoz, majd a Felső-Konrád-nyergen (Wyżnią Kondracką Przełęcz) keresztül vezet a csúcsra. Az út során csupán a közvetlenül a csúcs alatt a sziklafalakba épített, a biztonságos fel-, illetve lejutást lehetővé tevő láncok jelenthetnek némi problémát. Figyelem: a nyári turistaszezonban a csúcs alatt szakaszon rendszeresen hosszú sorok alakulnak ki, ezért erre a túrára érdemes korán reggel elindulni.
Menetidő: a sárga, majd kék jelzésen 3 óra.
Távolság: 5,8 km
Szintkülönbség: 944 m.
Nehézség: 3 csillag

Kuźnice – Konrád-púpi-nyereg – Konrád-púp
Kuźnicéból (Kuźnice) két lehetséges útvonalon is feljuthatunk a Konrád-púpra (Kondracka Kopa), a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) legalacsonyabb csúcsára. Mindkettő a Konrád-völgyön (Dolina Kondratowa) visz keresztül, ahol a Konrád-menedékház (Schronisko na Hali Kondratowej) közelében a Giewontra (Giewont) vezető kék jelzésből ágazik el balra a zöld jelzés. Ezen a Konrád-púpi-nyeregbe (Przełęcz pod Kopą Kondracka) juthatunk fel, ahonnan már csak mintegy 20 perces masszív emelkedő választ el minket a Konrád-púptól, melyről szép kilátás nyílik a Magas-Tátra csúcsira, valamint a Giewont masszívumára.
Menetidő: a kék, zöld, majd piros jelzésen 3 óra 15 perc.
Távolság: 5,5 km
Szintkülönbség: 995 m.
Nehézség: 2 csillag

Kuźnice – Konrád-nyereg – Konrád-púp
Kuźnicéból (Kuźnice) két lehetséges útvonalon is feljuthatunk a Konrád-púpra (Kondracka Kopa), a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) legalacsonyabb csúcsára. A kék jelzésű turistaút a Konrád-völgyön (Dolina Kondratowa) visz keresztül, a Konrád-menedékház (Schronisko na Hali Kondratowej) mellett visz fel a Konrád-nyeregbe (Kondracka Przełęcz). Innen a balra felfelé induló sárga jelzés vezet a főgerincen található Konrád-púpra, melyről szép kilátás nyílik a Magas-Tátra csúcsira, valamint a Giewont masszívumára.)
Menetidő: a kék, majd sárga jelzésen 3 óra 15 perc.
Távolság: 6,3 km
Szintkülönbség: 995 m.
Nehézség: 2 csillag

Kis-réti-völgy – Kis-réti-hegy
A festői Kis-réti-völgyön (Dolina Małej Łaki) keresztül vezető kék jelzésű turistaút talán a legszebb a méltán népszerű Vörös-hegyekre (Czerwone Wierchy) vezető utak közül. Az útvonal asló részének végét jelentő Miętusz-nyeregbe (Przysłop Miętusi) a kék vagy a piros jelzésen is eljuthatunk, utóbbin kicsit hosszabb úton. Az útvonal további része eléggé fárasztó, de a Kancás-vályúban (Kobylarzowy Żleb) történő, odafigyelést igénylő felmenetel, valamint a gyönyörű kilátás kompenzálják a nehézségeket. Az útvonal egy szakaszán láncok biztosítják az áthaladást, ez azonban semmilyen technikai nehézséget nem jelent.
Menetidő: a piros, majd kék jelzésen 4 óra.
Távolság: 6,5 km
Szintkülönbség: 1150 m.
Nehézség: 3 csillag

Konrád-púpi-nyereg – Gáspár-csúcs
A végig piros jelzésű, mindkét irányból járható turistaút a Tátra főgerincén vezet a Konrád-púpi-nyeregből (Przełęcz pod Kopą Kondracką) a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch). Az útvonal megfelelő időjárási körülmények között senkinek nem okozhat problémát, néhány mérsékelten kitett helyen azonban fokozottan óvatosnak kell lenni. A túra során végig gyönyörű, kiterjedt kilátás nyílik a Magas- és a Nyugati-Tátrára.
Menetidő: a piros jelzésen 1 óra 40 perc.
Távolság: 3,5 km
Szintkülönbség: 124 m.
Nehézség: 2 csillag

Konrád-púp – Sötét-hegy (Vörös-hegyek)
A végig piros jelzésű, mindkét irányból járható népszerű turistaút a Tátra főgerincének Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) nevű szakaszán vezet a Konrád-púpról (Kondracką Kopą) a Sötét-hegyig (Ciemniak), miközben áthalad a Kis-réti-hegy (Małołaczniak) és a Vésett-kő (Krzesanica) csúcsán is. A kényelmes, minden nehézséget nélkülöző turistaútról kiterjedt kilátás nyílik a Tátra nagy részére és a Vörös-hegyek lejtőire. Végigjárása megfelelő időjárási körülmények között senkinek nem okozhat problémát.
Menetidő: a piros jelzésen 1 óra 15 perc.
Távolság: 2,9 km
Szintkülönbség: 198 m.
Nehézség: 2 csillag
Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: Marcin Kęsek

Hirdetés
Hirdetés