Túraútvonalak a Fekete-Gąsienica-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/07/27
Hirdetés

Kuźnice – Boczań-hegy – Gąsienica-szécs
Kuźnicéból (Kuźnice) a Gąsienica-szécsre (Hala Gąsienicowa) két útvonalon juthatunk el, közülük az egyik a kék jelzésen a Boczań-hegy (Boczań) oldalában vezet. A Boczań-hegy erdős hegyoldalán a Skupień-lejtő (Skupnów Upłaz) felé vezető, az alsó részén kövekkel kirakott turistaút egy kilátópontjáról a fák között szép panoráma nyílik a Kalata-rétre (Polana Kalatówki) és a fölötte emelkedő Giewontra (Giewont). Feljebb a gerincen hosszan emelkedő, alaposan erodálódott törmelékes úton megérkezünk a Király-púpi-nyeregbe (Przełęczy między Kopami), ahonnan már csak fél óra, és megérkezünk a Gąsienica-tisztás szélén található Murowaniec menedékházba (Schronisko Murowaniec, 1500 m).

Kuźnice – Lengyel-Jávor-völgy – Gąsienica-szécs
Kuźnicéból a Gąsienica-szécsre a fenti útvonalon kívül eljuthatunk a Lengyel-Jávor-völgyben (Dolina Jaworzynka) vezető sárga jelzésű turistaúton is. A sárga jelzésű turistaút a festői Lengyel-Jávor-völgy mélyén halad, majd annak délkeleti zárlatában élesen jobbra kanyarodik, és az erdőn keresztül meredeken emelkedik fel a Király-púpi-nyeregbe, ahonnan a kék jelzésen mintegy fél óra alatt érhetjük el a Gąsienica-tisztás szélén található Murowaniec menedékházat.
Menetidő: a kék jelzésen 2 óra, vagy a sárga és kék jelzésen szintén 2 óra.
Távolság:
Szintkülönbség: 490 m.
Nehézség: 1 csillag

Murowaniec menedékház – Zawrat
A Murowaniec menedékháztól a kék jelzésű turistaút a Zawrat-hágóba (Zawrat) a Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb hágójába, amely a Sas út (Orla Perć) nyugati kiindulópontja is egyben. A népszerű hágó megközelítése azonban ebből az irányból nagyságrendekkel nehezebb, mint a szomszédos Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich). Az útvonal néhány kitett, ezért nagyobb odafigyelést igénylő részén kívül problémát jelenthet az árnyékos, meredek sziklafalakban gyakran a nyár közepéig is megmaradó hófoltok keresztezése.
Menetidő: a kék jelzésen 2 óra 20 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 659 m.
Nehézség: 3 csillag

Murowaniec menedékház – Zerge-csorba
A Zerge-csorbába ebből az irányból sokkal könnyebb turistaút vezet, mint a szomszédos Lengyel-Öt-tó völgyéből, de azért ez is elég nehéz, különösen a közvetlenül a csorba alatti része, melyet láncokkal biztosítottak. A sárga jelzésű turistaút a Zerge-völgyecskén (Kozia Dolinka) át a Sas útra (Orla Perć) nyíló szép kilátással vezet fel a Zerge-csorbába. A turistaút egyes szakaszait északi tájolásának és árnyékos voltának köszönhetően sokszor még nyár közepén is hófoltok borítják, megnehezítve ezzel az ilyen szakaszokon történő átjutást.
Menetidő: a kék és sárga jelzésen 2 óra 10 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 637 m.
Nehézség: 4 csillag

Murowaniec menedékház – Kulczyński-árok
A Kulczyński-árok (Żleb Kulczyńskiego) a Sas út (Orla Perć) elérésének az egyik legnehezebb útvonala, a meredek terepen felfelé vezető ösvény a Zerge-völgyecske (Kozia Dolinka) alsó részén ágazik el a Déli-Gránát-csúcsra (Zadni Granat) vezető zöld jelzésű turistaútból. A keskeny, sziklás vályúban vezető útvonal megfelelő technikai felkészültséget, valamint egyes szakaszokon szédülésmentességet igényel. A vályúban történő fel-, illetve lemászást több helyen láncok és fémhágcsók beépítésével biztosították.
Menetidő: a kék, sárga, zöld, majd fekete jelzésen 2 óra 30 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 725 m.
Nehézség: 4 csillag

Murowaniec menedékház – Déli-Gránát-csúcs
A három csúcsból álló Gránát-csúcsok (Granaty) legmagasabb csúcsára, a Déli-Gránát-csúcsra (Zadni Granat) a végső szakaszán zöld jelzésű turistaúton juthatunk fel. Az útvonal első, kékkel jelzett része a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy) mellett vezet, majd a Gąsienica-Fagyott-tó (Zmarzły Staw Gąsienicowy) közelében ebből ágazik el balra a sárga jelzés, és nem sokkal később kezdődik a Déli-Gránát-csúcs nyugati lejtőjén keresztül a csúcsra vezető zöld jelzésű turistaút. Az emelkedés során szinte semmilyen technikai nehézséggel nem kell számolni, viszont szép kilátás nyílik a Sas út (Orla Perć) gerincére, melynek ez az útvonal az egyik legkönnyebb megközelítési módja.
Menetidő: a kék, sárga, majd zöld jelzésen 2 óra 30 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 740 m.
Nehézség: 2 csillag

Murowaniec menedékház – Északi-Gránát-csúcs
Az Északi-Gránát-cúcs (Skrajny Granat) a Sas út (Orla Perć) egyik legszebb kilátócsúcsa, melyről három völgyre, mégpedig a Gąsienica-völgyre (Dolina Gąsienicowa), a Pańszczyca-völgyre (Dolina Pańszczyca), valamint a Lengyel-Öt-tó völgyére (Dolina Pięciu Stawów Polskich) is szemet gyönyörködtető panoráma nyílik. A csúcsot a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy) mellett induló sárga jelzésű turistaúton lehet megközelíteni. Az útvonal mérsékelten nehéz és kitett, a legnehezebb szakaszokat láncok és fémhágcsók beépítésével biztosították.
Menetidő: a kék és sárga jelzésen 2 óra 20 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 725 m.
Nehézség: 3 csillag

Murowaniec menedékház – Kereszt-nyereg
A Kereszt-nyeregre (Krzyżne) vezető sárga jelzésű turistaút az egyik legkevésbé frekventált ösvény a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) körzetében. Ez a tény kétségkívül mellette szól ellen szól viszont a távja – a a Sas út (Orla Perć) végpontjának számító Kereszt-nyeregbe 3 óra alatt lehet így eljutni, néha kissé unalmas terepen. Az unalmas megközelítésért cserébe viszont a nyeregbe érkezőket káprázatos panoráma fogadja, amely egyike a legszebbeknek az egész Tátrában.
Menetidő: a sárga jelzésen 3 óra.
Távolság:
Szintkülönbség: 612 m.
Nehézség: 2 csillag

Murowaniec menedékház – Fekete-Gąsienica-völgy – Kápolna-csúcs
A Murowaniec menedékháztól két útvonalon juthatunk fel a Kápolna-csúcsra (Kościelec) vezető Karb-hágóba (Przełęcz Karb), a hágóból a csúcsra vezető útvonal mindkét esetben azonos. Ez az útvonal a Fekete-Gąsienica-völgyön (Czarna Dolina Gąsienicowa) vezet keresztül, ahol a Gąsienica-Fekete-tótól (Zielony Staw Gąsienicowa) jól kiépített sziklalépcsőkön minden technikai nehézség nélküli zöld jelzésű turistaút vezet a Kápolna-csúcs sziklatörmelékkel teleszórt nyugati hegyoldalán felfelé a Karb-hágóba. A hágóból a csúcsra vezető út egyes szakaszain a kezünkre is szükségünk van. Az útvonal legnehezebb része egy sziklaküszöb az út elején, valamint a közvetlenül a csúcs alatti szakasz. Az útvonal legnehezebb részein sem építettek be semmilyen technikai segédeszközt, azonban ha óvatosak vagyunk, erre nincs is szükség. Figyelem: ez a túra kedvezőtlen időjárás esetén, nedves, csúszós útviszonyok esetén nem javasolt!
Menetidő: a kék, zöld majd fekete jelzésen 2 óra.
Távolság:
Szintkülönbség: 655 m.
Nehézség: 3 csillag

Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: Marcin Dobrzański

Hirdetés
Hirdetés