A természet ereje ismét meglepte a szakembereket: már nem zöld a Csorbai-tó vize Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/07/09
Hirdetés

A Magas-Tátra egyik legszebb és legnépszerűbb tavának, a Csorbai-tónak (Štrbské pleso) a vize évek óta zöld színű volt, elsősorban az algák és a cianobaktériumok miatt. A tó felszíne éveken át komornak látszott, amely szomorú érzéssel töltötte el a turistákat, napjainkban azonban ismét kristálytiszta a tó vize, melyen csónakázva akár a több méter mélyen úszkáló halakat és az élővilág más képviselőit is tisztán láthatjuk.
A tó sötét vize sokáig nem is emlékeztette az erre járókat a kristálytiszta tátrai tavakra. Az évek során számtalan elmélet született arra vonatkozóan, hogy mitől zöldült be a tó vize, aztán kiderült, hogy a víz elszíneződését alapvetően a szokatlanul magas hőmérséklet okozta, melynek következtében a víz túlhevült, és a benne élő növények erőteljes növekedésnek indultak.

„A Csorbai-tó vize kb. két évvel ezelőtt ismét tisztulni kezdett. Napjainkban ismét teljes szépségében láthatjuk a tavat, azt pedig majd meglátjuk, hogy később hogyan fog változni” – fogalmazott óvatosan Pavol Kráľ, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) szakembere, és hozzátette, hogy a tó vizének tisztulásához az újonnan kiépített csatornarendszer is hozzájárulhat.
Az azonban biztosnak látszik, hogy a Magas-Tátra legnépszerűbb tava ismét a hegység egyik legfőbb természetes vonzerejévé kezd válni. A tó szépségét különösen azok élvezhetik, akik kihasználják a tó vizén történő csónakázási lehetőséget. Jelenleg egy időben 23 csónakkal lehet csónakázni a tavon, néhány melegebb júniusi napon napi néhány száz turista élt is ezzel a lehetőséggel, az elmúlt évben pedig kb. 18 ezer turista csónakázott a Tátra szlovák oldalának második legnagyobb taván.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk

Hirdetés
Hirdetés