Nem lesz többé sötétedés miatti pánik a Halastónál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/04/01
Hirdetés

Az utóbbi három évben Karácsony környékén évről-évre visszatérő gondot jelent a Halastóhoz vezető turistaúton a korai sötétedés, amely miatt több alkalommal is veszélyes helyzet alakult ki. Először 2015 decemberében kb. 100 turista rekedt a Hajfű-tisztáson, miután világossá vált számukra, hogy 17:00 óra után már nem közlekednek a lovaskocsik. Ez a forgatókönyv majdnem pontosan egy évvel később megismétlődött, néhány tucat turistát akkor is meglepett a gyorsan közeledő éjszaka, és reménytelennek tűnő helyzetükben a hegyimentők segítségét kérték. Ezt követően tűzoltó- és rendőrautók világították meg nekik a parkolóba vezető utat, és csak ennek volt köszönhető, hogy nem történt tragédia. Múlt év végén két alkalommal is hasonló helyzet alakult ki ezen az útvonalon, sőt, a szilveszter előtti esetnél immár tettlegességre is sor került.

Úgy tűnik, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) vezetői reagáltak az eseményekre, ennek következtében ezen a csaknem 9 km hosszúságú aszfaltozott útvonalon hamarosan lámpákat szerelnek fel, amelyek lehetővé teszik a parkolóba történő biztonságos visszatérést azok számára, akik elfelejtenek világító eszközt vinni magukkal. „Szeretnénk, ha ez az útvonal olyan sétánnyá változna, amelyet a lengyelek a tengerpartokon már megszokhattak” – mondta a nemzeti park egyik vezető munkatársa. „Télen sok szerelmespár gyalogol fel a Halastóhoz, a tervezett éjszakai világítás egyedi, romantikus hangulatot biztosíthat a kiránduláshoz” – tette hozzá.
A nemzeti parkkal együtt a hegyimentők is támogatják az ötletet. „Amennyiben ez megvalósul, sokkal egyszerűbb dolgunk lesz az éjszakai mentőakciók során” – mondta a TOPR ügyeletese.
De vajon mit gondolnak erről a turisták? „Jó ötletnek tartom, ezen az útvonalon eddig egész egyszerűen túl sötét volt éjszaka” – mondta Barbara, aki már 25 éve rendszeresen túrázik a Tátrában. A tervnek azonban vannak kritikusai is. „Ezek HEGYEK! Nem kellene esetleg ezen az úton végig korlátot felszerelni? Ha valaki nem tudja, mikor sötétedik, az maradjon a Krupówkin!” – kritizálta dühösen a tervet a 26 éves Borisz.
Fontos tudni, hogy a lámpák a tervek szerint csak december 1. és február 28. között fognak világítani, az év többi részében ugyanis a nemzeti park szabályzata határozottan tiltja sötétedést követően a hegyen történő mozgást, és az éjszakai világítás minden bizonnyal stresszes állapotot okozna a vadon élő állatok körében.
Frissítés: Ez a cikk – ahogy azt sokan a megjelenés dátumából nyilvánvalóan gondolják is – természetesen csak áprilisi tréfa, és a Halastóhoz vezető úton éjszaka továbbra is SÖTÉT lesz!
Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés