Krókuszvirágzás. Hogy kerüljük el a tömeget? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/04/03
Hirdetés

A Tátra tavaszi szimbóluma évről évre egyre nagyobb érdeklődésre tart számot – ez nem csoda, hiszen a hegyi réteket teljesen beborító virágszőnyeg valóban különleges látvány. A múlt évben egy hétvégén rekordszámú, 60 ezer turista látogatta meg a Chochołowi-völgyben található Chochołowi-tisztást (Polana Chochołowską). Vajon van arra lehetőség, hogy elkerüljük a tömeget, és nyugodt légkörben csodáljuk meg a krókuszok virágzását?
A Chochołowi-tisztás a krókuszok legismertebb lelőhelye a Lengyel-Tátrában. De nem az egyetlen, ezekkel a kis lila virágokkal ugyanis más tátrai réteken, tisztásokon is találkozhatunk. De vajon hol?

Nagy mennyiségben nyílnak a krókuszok a Kalata-réten (Polana Kalatówki), ahová szintén sok turista látogat el, de összehasonlíthatatlanul kevesebb, mint a Chochołowi-völgybe. A tavasz első tátrai virágai felbukkannak a Ruszin-tisztáson (Rusinowa Polana), a Kis-réti-völgyben található Nagy-tisztáson (Wielka Polana), a Tölcsér-völgyben (Dolina Lejowa) és a Kis-tisztáson (Małá Polana). Találkozhatunk velük az Alsó erdei úton (Ścieżką pod Reglami), amely sokkal kevésbé zsúfolt, mint a fenti lelőhelyek, itt azonban csak kisebb csoportokban, elvétve nyílnak.
Ha a fenti helyszínek egyikét választjuk a krókuszvirágzás megcsodálása céljából, ne feledjük, hogy ezeken a kisebb tisztásokon nem találunk olyan kiterjedt, sűrű virágszőnyeget, mint pl. a Chochołowi-tisztáson, cserébe viszont kicsivel nagyobb nyugalmat találunk itt. Még ha a virágok kevesebben is lesznek, könnyebb úgy felfedezni a szépségüket háttérben a háborítatlan tátrai környezettel, hogy nem tolong mögöttünk több ezer ember.
Ha azonban valaki mindenképpen a Chochołowi-völgyben szeretné megcsodálni a krókuszokat, akkor a legjobb, ha valamelyik hétköznap, és akkor is korán reggel indul útnak, olyankor ugyanis jóval kevesebben járnak arra, mint a hét végén.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés