Gąsienica-Zöld-tó / Zielony Staw Gąsienicowy Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/04/13
Hirdetés
A Gąsienica-tavak csoportjához tartozó Gąsienica-Zöld-tó egy gyönyörű, 15 méter mély tiszta vizű tó. A Zöld-Gąsienica-völgy (Zielona Dolina Gąsienicowa) legnagyobb tavaként ismert, jégkorszaki eredetű tó a Szélső-torony (Skrajna Turina) lábánál kialakult katlanban terül el, 1672 méter tengerszint feletti magasságban. Területe 3,84 hektár, ezzel a Lengyel-Tátra nyolcadik legnagyobb tava. Kiterjedése 275x238 méter, űrtartalma 260 500 m3, legmélyebb pontja 15,1 méter, vize 10 méter mélységig átlátható. A vízben élő kis mennyiségű planktonnak köszönhetően halványzöld víztükre már a XIX. században romantikus séták kedvelt célpontja volt. Mivel közel van a Murowaniec menedékházhoz (alig egy óra alatt elérhető) a Gąsienica-Zöld-tó a turisták által gyakran látogatott célpont, de még így is sokkal ritkábban, mint a Kápolna-gerinc másik oldalán található Gąsienica-Fekete-tó.

A XX. század elején ebbe a tóba is pisztrángokat telepítettek, melyek száma az utóbbi években jelentősen megfogyatkozott. A tavat gyakorlatilag októbertől júniusig jég borítja. A tó mellet vezet a Svinica-hágóba (Przełęcz Šwinica) vezető fekete, valamint a Karb-hágóba vezető kék jelzésű turistaút.
A XIX. század végén a tóhoz érkező turisták kényelme érdekében 1896-ban a Tátra Egyesület a tó északi partján egy fából készült kis menedéket épített, amely azonban 1907-ben a hó súlya alatt összerogyott.
Hirdetés
Hirdetés