Halny, az elátkozott lelkek éneke Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/02/14
Hirdetés
A halny és annak ereje különös hatással van az emberekre. Változó jellegének és erősségének köszönhetően, amely hatással van az emberi szervezet működésére, sokan régóta mintegy fizikailag megfogható lényként gondolnak rá.
Honnan jön a halny?
A november és április közötti hónapok az az időszaka az évnek, amikor a halny a leggyakrabban előfordulhat a Tátrában. A természet szempontjából semmi szenzációs nincs a keletkezésében – a hegység két oldalán kialakuló nyomáskülönbség hatására keletkezik. Lengyelországban a Kárpátokban és a Szudétákban fordul elő. A halny érkezését jellegzetes felhők jelzik, amely átbukik a hegygerinc másik oldalára, de nem folyik le a hegy lábáig. Amikor azonban a felhők elkezdenek észak felé mozogni, a szél egyre erősödik. A halnyt követően az időjárás drámaian megváltozik.
A halny és az ember
A halny előtt és annak idején a légnyomás hirtelen lecsökken, ezért aztán rendkívül erős hatással van az emberi szervezetre. A rendkívül erős szél előfordulásának vége felé megnő a koraszülések, a szívinfarktusok, az öngyilkosságok és az erőszakos cselekmények száma. A szív- és érrendszeri betegségekben és a depresszióban szenvedők tünetei súlyosabbá válnak. Nyugtalannak érezhetjük magunkat, rémálmok gyötörhetnek. Úgy érezzük, hogy az erős szél „szétráz” minket. Még ha úgy is tűnik számunkra, hogy semmi különös nem történik, testünk nem marad közömbös a halny hatásaival szemben. Miért szeretné mégis sok ember elbagatellizálni a halny hatásait, és csak a hegyekben mért szélerősség fokozódásával kifejezni azt?

Események
2016 januárjában történt egy különösen érdekes, az erős szél miatt bekövetkezett baleset, amikor egy turista súlyos sérüléseket szenvedett, amikor a szél szó szerint lefújta a Volovec (Wołowiec) gerincéről. Egy évvel korábban, ugyancsak egy erős halny idején két lavinabaleset is történt. Ez csak két példa, de ezen kívül még számtalan hasonlót lehet felidézni a múltból. Amennyiben halny idején túrázunk a hegyekben, tudatában kell lennünk a jelentősen megnövekedett kockázatnak. A hegyimentők időről időre elmondják, hogy ilyenkor a legjobb behúzódni egy menedékházba, és megvárni, amíg javulnak a körülmények. A halny szelének hatalmas ereje van. A veszélyt nem csak a hegygerinc felől fújó szél, a lavinák és a fák kidőlése jelenti, hanem szervezetünk specifikus állapotának megváltozása is, amely befolyásolhatja az általunk meghozott döntéseket. A jelentős légnyomásváltozás sok embernél depressziós hangulatot okoz, másoknál éppen ellenkezőleg, szokatlan izgatottságot (beleértve a szexuális izgatottságot is), agressziót, kevésbé racionális gondolkodást vált ki. Ez a körülmények ellenére, a nehézségekkel szembeszállva a túra folytatására ösztönözheti az embert a saját erejével, teljesítőképességével kapcsolatos objektív értékelés helyett. Az erős szél nagy magasságban a légutakat eltömítve légszomjat, fulladásos tüneteket okozhat. Valóban érdemes szembenézni egy ilyen természeti erővel amely nem csak a testet, de a szellemi állapotunkat is erősen befolyásolja?
Régen azt mondták a halnyról…
A Havasalján (Podhale) azt tartották, hogy a halny akkor alakul ki, amikor az ördögök táncolnak. A halny érkezése sokak gondolkodásában a betegség és a halál megjelenésével járt együtt. A Lengyelországban ismert mondás szerint „a hegyekből érkező meleg szél tébolyt és halált hoz”. A halnyról természetesen számtalan legenda is kering. Az egyik a hegyekben élő sárkányokról szól, akik a szelet okozzák, és csak egy varázserővel rendelkező pásztorfiú győzheti le őket. Más sötét legendák szerint amikor fúj a halny szele, a pokolból előjönnek az elátkozott lelkek, akik bűnös cselekedetekre serkentik az embereket, összezavarják a gondolataikat, és a legrosszabbat hozzák ki az emberi lelkekből. Zakopane lakói, akik tudják, milyen félelmetes a halnyt kísérő energia, nem lepődnek meg ezeken a legendákon. A múltban, a halny megszelídítésére tett kísérlet részeként a házaik előtt gyógynövényeket és fokhagymát szórtak szét, hogy ezek megóvják a ház lakóit a gonosz hatalmaktól. Zakopanéban a múltban különös jelenség kísérte a halny érkezését – az egyik utcán feltűnt egy „fehér hölgy”, aki hosszú, világos szoknyát viselt, és az utcai lámpák fényénél sétálgatva magában beszélt. Amikor az itt élők meglátták a fehér hölgyet, tudták, hogy jön a halny.
Ma… a halnyt bizonyos esetekben (de nem feltétlenül) még a bírósági ügyekben is enyhítő körülményként veszik figyelembe. Nem szabad alábecsülni és bagatellizálni. Nem lehet nem egyetérteni azzal, hogy mi magunk is a természet része vagyunk, és ki vagyunk téve a halny hatásainak, akár bevalljuk, akár nem.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés