Top 10 hely a Tátrában VIII. – Gáspár-csúcs Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/10/17
Hirdetés
Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy a címben jelzett Top 10 helyszín kiválasztása nagyon szubjektív lista, melyet a bejegyzés írója (Mikołaj Gospodarek) saját tapasztalatai, érzései alapján állított össze. A lista hátterében egy hatalmas fotógyűjtemény áll, melyet 2003-tól megtett tátrai túráin készített. A lista több pontja ugyancsak szép helyszíneket szorított ki a rangsorból, de ez természetes egy ilyen összeállítás esetén. A lista készítőjének reményei szerint a rangsor sokaknak a kezdet, az első lépés lehet tátrai kalandozásukban, más érdekes helyekkel kiegészítve pedig segíthet egy markáns tátrai portfólió összeállításában. Folytassuk hát közös tátrai kalandozásunkat…

Top 10 hely a Tátrában IX. – Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch)
Nyugodtan kijelenthetem, hogy a Gáspár-csúcs sokszor meglepett engem. Néha megmenti a helyzetet, hogy a felvonó megkönnyíti a csúcsra történő feljutást, és közelebb hozza a túra megkezdésének időpontját. Néha a rossz idő miatt csak felmentem a csúcsra, megittam 5 kávét és 6 teát, majd bámultam ki az ablakon. Néha megéri várni, mert a felhők felemelkednek a csúcsok fölé, és jön a „10 perces boldogság”, néha pedig dolgavégezetlenül kerül vissza a kamera a hátizsákba. Még mindig jobb azonban vállalni az ilyen kockázatot, mint ülni a Krupówkin. A csúcsra felvonóval is feljuthatunk, ahonnan könnyedén elérhetőek a közeli csúcsok. A Gáspár-csúcs nem túl népszerű, mert gyakran zsúfolt, de a panoráma, melyet a csúcs kínál, tagadhatatlanul szép. Gyakran választom útcélnak a Gáspár-csúcsot, amikor csak „átutazóban” vagyok a Tátrában – gyors felmenetel, néhány fotó, és remélhetőleg megfelelő nyersanyaggal a memóriakártyán haza.
A Gáspár-csúcs univerzális csúcs. Minden időjárási körülmények között és minden évszakban jól fotózható. Ismerek embereket, akik akkor szeretik ezt a helyet, amikor csak gyalog lehet feljutni. Erre főleg télen van esély, amikor a felvonó nem közlekedik. Ez a ritka lehetőségek egyike, amikor a Beszkidet emberek tömege nélkül tudom fotózni, majd lesétálok a Murowaniec menedékházhoz, onnan pedig nyugodt léptekkel tovább Kuźnicéba. 

Forrás és fotók: http://podroze.gospodarek.pl
Hirdetés
Hirdetés