Ezen a nyáron rekordszámú turistát vonzott a Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/09/25
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) összesítette az idei nyári turistaszezon látogatottsági adatait. Ezek ismeretében elmondhatjuk, hogy a turisták a mögöttünk hagyott hónapokban ismét ostrom alá vették a Tátrát. Ez a turistautakon ugyanúgy érzékelhető volt, mint a felvonók előtt kígyózó sorokat látva. A Lengyel-Tátra bármely pontjának látogatottsági adatait nézzük, a turisták számának növekedése gyakorlatilag mindenhol jól érzékelhető. Kígyózó sorokat láthattunk a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonónál, a buszmegállókban, a lovaskocsik indulóhelyein, a nemzeti park pénztárainál, sőt a menedékházakban és a WC-k előtt is. Ez nem is csoda, mivel a TPN adatai szerint csak júliusban és augusztusban 1 millió 640 ezer ember látogatott a nemzeti parkba.
Az már korábban is érzékelhető volt, hogy évről évre egyre többen érkeznek a Tátrába, egyre nő a nyári szezonban a tátrai turistautak népszerűsége. 2015-2016-hoz viszonyítva az idei nyáron mintegy 40 ezerrel többen túráztak a Lengyel-Tátra turistaútjain.

A turistautaknak augusztusban kellet elviselniük a legnagyobb ostromot, csak abban a hónapban több mint 860 ezer turista indult túrázni a nemzeti parkban, de a júliusi adatok alig maradtak el ettől, akkor mintegy 80 ezer személlyel kevesebb belépőt adtak el. Mint általában, a legerősebb nyomás az augusztusi hosszú hétvégén volt tapasztalható, a legtöbben (39 ezer ember) augusztus 14-én váltottak jegyet. A második legnépszerűbb nap július 26-án volt, akkor 35 ezer turista lépett be a nemzeti park területére. A Lengyel-Tátra leglátogatottabb pontja továbbra is a Halastó (Morskie Oko), a tavat a két nyári hónapban kb. 450 ezer ember kereste fel.
A statisztikákból azonban az is kiderül, hogy nem csak a nyári hónapokban növekszik a Tátra népszerűsége. A szakemberek az év kezdetétől augusztus végéig terjedő időszakot vizsgálva az előző évekhez képest a látogatók számának jelentős növekedését figyelték meg. Amíg ebben az évben eddig 2 millió 870 ezer turista érkezett a Tátrába, 2016-ban ez a szám 2 millió 748 ezer volt, míg 2015-ben nem érte el a 2,5 millió főt.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés