Top 10 hely a Tátrában V. – Konrád-púp Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/17
Hirdetés
Fotó: Marcin Kesek
Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy a címben jelzett Top 10 helyszín kiválasztása nagyon szubjektív lista, melyet a bejegyzés írója (Mikołaj Gospodarek) saját tapasztalatai, érzései alapján állított össze. A lista hátterében egy hatalmas fotógyűjtemény áll, melyet 2003-tól megtett tátrai túráin készített. A lista több pontja ugyancsak szép helyszíneket szorított ki a rangsorból, de ez természetes egy ilyen összeállítás esetén. A lista készítőjének reményei szerint a rangsor sokaknak a kezdet, az első lépés lehet tátrai kalandozásukban, más érdekes helyekkel kiegészítve pedig segíthet egy markáns tátrai portfólió összeállításában. Kezdjük hát közös tátrai kalandozásunkat…

Top 10 hely a Tátrában V. – Konrád-púp (Kopa Kondracka)
Ha megérkezik a tél, és tökéletes helyszínt keresünk a naplementéhez, akkor irány a Konrád-púp. Elsősorban a fény eloszlása miatt, amely narancsszínnel árasztja el a sziklafalakat a Krivántól (Kriváň) a Svinicáig (Świnica). A csúcsra a hómennyiségtől függően eljuthatunk a Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch), vagy érkezhetünk a Konrád-rétről (Hala Kondratowa). Télen általában az első lehetőséget választom, kihasználva a Gáspár-csúcsra közlekedő felvonót. Ennek csak az az egyetlen veszélye, hogy előfordulhat, hogy nincs kijárva az útvonal, és egy bizonyos pont után egyszerűen eltűnik. Ez történt velem egyszer kb. félúton, és a tovább vezető nyomok megkeresése bizony nem volt egyszerű. Emiatt végül aztán lekéstem a legjobb fényeket.
A Konrád-púpot és a közeli Kis-réti-hegyet (Małołączniak) minden évszakban ajánlom a fotósoknak, főleg naplemente idején. Csak egy alkalommal voltam a Vörös-hegyeken (Czerwone Wierchy) napkelte idején, de nem voltam túlságosan elégedett az eredménnyel. Ősszel jól használható a fotók előterében a hegyoldalakat borító színes fű. A lenyugvó nap itt ideálisan és hosszú ideig megvilágítja, amit kell, így szinte az utolsó sugarakig kihasználhatjuk a lehetőséget, majd még a szürkületben elérhetjük a Konrád menedékházat.
 
Forrás és fotók: http://podroze.gospodarek.pl
Hirdetés
Hirdetés