Nyáron több turista juthat fel felvonóval a Gáspár-csúcsra? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/06/01
Hirdetés
A tavaszi és nyári időszakban megnövekedett turistaforgalommal párhuzamosan a Lengyel-Tátrában jelentősen megnőtt az igény a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő kötélvasút iránt is. A megnövekedett igényeknek azonban a Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) az óránkénti 180 fős korlátozás miatt jelen helyzetben – bár a felvonó kapacitása ezt lehetővé tenné – nem tud eleget tenni. A Zakopanéba érkező turisták számára ez néha akár több órás várakozási időt jelent, amint arra már ebben az évben, a májusi hosszú hétvégén is volt példa. Annak érdekében, hogy csökkentsék a felvonó alsó állomásán kialakuló várakozási időket, a PKL kérelmet nyújtott be a zakopanei Polgármesteri Hivatalnak, melyben azt kérik, hogy a felvonó a tavaszi és a nyári szezonban is teljes kapacitással, vagyis óránként 360 utast működhessen. A magántulajdonban lévő társaság elismerte, hogy a változtatás célja tisztán üzleti jellegű, a változtatásra irányuló kérelem jelenleg a környezetvédelmi hatóság döntésére vár.

A felvonó 2007-es modernizációját követően a kötélvasút kapacitása óránként 360 személy, ezt azonban eddig évente kevesebb mint 6 hónapig, a síszezonban használták ki. Az évi más szakában a szigorú előírások miatt óránként csak 180 személyt szállítottak fel a Gáspár-csúcsra, ami azt jelenti, hogy a felvonó több hónapon át névleges kapacitásának 50 %-át használva működött.
Meg kell jegyezni, hogy a felvonó ezidáig csak a téli szezonban közlekedett teljes kapacitással, akkor is a síelők kiszolgálása céljából. A szabályozás megváltoztatása több adminisztratív intézkedést igényel, azonban a városi hatóságok szerint a felvonónál kialakuló több órás sorban állás negatív képet fest Zakopanéról. A javaslat ellen a Tátrai Nemzeti Park (TPN) sem élt ellenjavallattal, amely a Kötélvasút Társasággal együtt elvégezte a szükséges környezettanulmányokat a kapacitás megduplázását követően a csúcsra felszállított nagyobb számú turistának a környezetre gyakorolt hatását illetően. Többek között azt is megállapították, hogy a jelentősen megnövekedett várakozási idő miatt gyalog, a turistaúton a csúcsra indulók nagyobb terhelést jelentenek a környezetre nézve, mintha felvonóval vinnék fel és le az embereket. A PKL jelen pillanatban a kérelem elbírálására várakozik, de vannak arra utaló jelek, hogy kérelmük pozitív elbírálásban részesülhet.

Hirdetés
Hirdetés