Zerge-csorba / Kozia Przełęcz Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/05/24
Hirdetés
A Zerge-csorba egy keskeny bemetszés a Tátra egyik oldalgerincén, a Fagyott-tavi-torony (Zamarłą Turnią) és a Zerge-bástya (Kozie Czuby) között, a Zerge-hegy (Kozi Wierch) közelében. A Sas út (Orla Perć) ezen a szakaszon egyirányú útvonalán található, két méter széles csorba szűk nyílásába mindkét oldalról láncok és létrák vezetnek le, úgyszintén láncok segítik a feljutást a csorbába mindkét irányból. Sokak számára ismert a Fagyott-tavi-toronyról való lejutást lehetővé tevő 12 méter hosszú vaslétra, amely a szinte függőleges sziklafalra van felerősítve.
A Zerge-csorbát a Gąsienica-völgyből (Dolina Gąsienicowa) a Zerge-völgyecskén (Dolinka Kozia) keresztül, míg a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Puszta-völgyecskén (Dolinka Pusta) át érhetjük el. A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-csorbába vezető út technikailag nagyon érdekes túra, amelyen keresztül elérhetjük, illetve adott esetben elhagyhatjuk a Sas utat. A csorbába vezető sárga jelzés a Lengyel-Öt-tó völgyében vezető kék jelzésű turistaútból ágazik el északi irányban, a Fagyott-tavi-torony sziklafaláig. Ezt elérve kezdődnek az út nehézségei. A nyomvonal itt a szinte függőleges sziklafalon vezet, amelyen láncok segítségével juthatunk fel. A szűk csorba alá érve simára csiszolt, csúszós sziklalépcsők várják a turistákat, amelyek közvetlenül a Zerge-csorbába vezetnek.

A Zerge-csorbán történő első feljegyzett áthaladás az 1860-as években Szymon Tatar, az ismert tátrai vezető nevéhez fűződik, aki egy vadászat során jutott át a hágón. 1876-ban ugyancsak ő vezette fel a hágóba Tytus Chałubińskit és kísérőit. Az első téli átkelésre 1911. április 1-én került sor.

Forrás: http://turystyka.wp.pl, http://pl.wikipedia.org; Fotó: Agnieszka Bafia Fotografia 
Hirdetés
Hirdetés