„Fa paloták” – Fedezzük fel Zakopane legszebb épületeit / III. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/05/17
Hirdetés
Zakopane műemlékei nem nagyon régiek, és művészileg nem is képviselnek különösen nagy értéket. A legrégebbi épületek a XIX. század első felében épültek. A Tátra lábánál található műemlék épületek értékét leginkább azok a lengyel történelemből ismert prominens művészek, tudósok és politikusok adják, akik hosszabb-rövidebb időt eltöltöttek Zakopanéban, és laktak ezekben az épületekben. A következőkben szeretnék bemutatni néhányat Zakopane legszebb műemlék épületei közül, melyek leginkább az I. világháború előtt, illetve a két világháború közötti időszakban épültek. Zakopanei sétánkat a város talán legismertebb utcájában, az éjjel-nappal, télen-nyáron turistáktól hangos, nyüzsgő sétálóutcában, a Krupówkin folytatjuk.


Hotel „Pod Giewontem” – ul. Krupówki 1.
A sétálóutca alsó végén, az utca bal oldalán álló, 1885-ben épült Hotel „Pod Giewontem” a legrégebbi szálloda Zakopanéban. A szállodát Romuald Kuliga építette, valószínűleg egy korábban nitt álló vendéglő helyén. 18 szobájával 1898-ig a város legnagyobb szállodája volt. A II. világháború után itt helyezték el a Faipari Iskola egyes osztályait, majd Pedagógiai Líceumnak is otthont adott, később élelmiszerbolt, majd háztartási áruház volt benne, az emeleten pedig lakásokat alakítottak ki. Az épületet az 1990-es években felújították és modernizálták, napjainkban itt található Zakopane egyetlen tejbárja, valamint egy étteremnek is otthont ad.

Tátra Múzeum (Muzeum Tatrzańskie) – ul. Krupówki 10.
A sétálóutca jobb oldalán, az ajándékárusok pavilonsora mögött található a Tátra Múzeum, amely az egyik legrégebbi regionális múzeum Lengyelországban. 1888-ban dr. Tytus Chałubiński barátai és támogatói alapították meg a Tátra Egyesület Múzeumát, amely még abban az évben megnyitotta első kiállítását a Krupówki utcában álló egyik épületben, amely Jan Krzeptowski tulajdonában volt. A múzeum 1892-ben a dr. Chałubiński otthonától nem messze, a család által adományként felajánlott telken felépített épületbe költözött. 1913-ban a Tátra Egyesület felajánlotta a múzeum részére a Krupówki utca mellett lévő telkének egy részét, és Stanislaw Witkiewicz tervei alapján egy év múlva megkezdődött a ma is álló téglaépület felépítése, amely az I. világháború és a pénzügyi nehézségek miatt csak 1920-ban fejeződött be.

Tátra Udvar (Dworzec Tatrzański) – ul. Krupówki 12.
A Tátra Múzeum szomszédságában álló, a Tátra Egyesület által felépített Tátra Udvar eredetileg fából készült épületét 1881-ben építették fel, megnyitása után ebben helyezték el az Egyesület irodáit, könyvtárát, olvasótermét. Ezen kívül vendégszobákat és báltermet is kialakítottak itt zongorával, melyben színházi előadásokat, koncerteket, valamint szórakoztató esteket rendeztek. Tulajdonképpen a Tátra Udvar volt Zakopane első művelődési háza. Az eredeti épület 1900. január 21-én, a farsangi bál idején egy olajlámpa által keletkezett tűzben teljesen leégett. A leégett épületet hosszas viták után 1903-ban építették újjá, ezúttal azonban már téglából. Ez egyike volt az első kísérleteknek a zakopanei stílus alkalmazásának egy téglaépületben. Az épületben napjainkban a Zakopanéban működő különböző turisztikai egyesületek irodái vannak elhelyezve.

Willa Poraj – ul. Krupówki 50.
A sétálóutca felső végén, az utca jobb oldalán áll az 1887-ben épült Willa Poraj, amelyet Maria Makswaldowa megrendelésére Frederick Kállay épített svájci (tiroli) stílusban. Az épület eleinte panzióként, majd a két világháború között szállodaként működött. Később lakások, majd étterem volt benne, napjainkban a továbbra is működő étterem mellett különböző üzletek (pl. a Poraj könyvesbolt), valamint fotóműterem is megtalálható itt.

Willa Ślimak – ul. Krupówki 77.
A sétálóutca felső végén, az immár közforgalmú úttá szélesedő utca bal oldalán áll az ugyancsak zakopanei stílusú Willa Ślimak épülete, melyet Witkiewicz 1902-ben Jędrzej Ślimak megrendelésére épített fel. Az épület eredetileg panzióként szolgált, egyik első lakója éppen Witkiewicz testvére, Jan Witkiewicz volt. A II. világháború után lakóházként használták, napjainkban különböző üzleteknek és szórakozóhelynek ad otthont.
Folyt. köv.

Forrás és fotók: http://z-ne.pl; Fotók: Andrzej Samardak
Hirdetés
Hirdetés