„Fa paloták” – Fedezzük fel Zakopane legszebb épületeit / I. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/04/05
Hirdetés
Fotó: Pinterest
Lengyelország déli régiója, Kis-Lengyelország (Małopolska) legnagyobb kincsei a hegyek, melyek télen a síelésre legalkalmasabb helyek az országon belül. Közülük a legmagasabb a Tátra, és a Tátra legismertebb települése minden bizonnyal Zakopane. Mivel a város sebes sodrású patakokkal szabdalt hegyvidéki területen található, néha egy szimpla városi séta is igényel némi erőfeszítést. A gyönyörű kilátásnak és az egyedülálló építészeti emlékeknek köszönhetően azonban egy zakopanei séta mindenkinek kivételes élményt nyújthat.
A korábbi egyszerű pásztorfalucska a XIX. század második felében kezdett klimatikus gyógyhellyé alakulni. A gyorsan fejlődő gyógyhely báját és hangulatát a mind nagyobb számban ide érkező lengyel művészek is felfedezték, akik azért jöttek ide, hogy pihenjenek és élvezzék az itteni mikroklíma jótékony hatásait. Többek között olyan híres lengyel költők és írók is ellátogattak Zakopanéba, mint Henryk Sienkiewicz, Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Jan Kasprowicz, Kornel Makuszyński, a zeneszerző Mieczysław Karłowicz vagy a kor ismert színésznője, Helena Modrzejewska. A fejlődő város legismertebb lakója kétségkívül a zakopanei stílus megalkotója, Stanisław Witkiewicz (1851–1915), a lengyel földön csak Witkacy néven ismert neves író, festő és fotóművész, Stanisław Ignacy Witkiewicz apja volt. A lengyel kultúra ismert személyiségeinek nyomában tegyünk egy sétát Zakopanéban, ássuk bele magunkat a város történelmébe.

Fotó: Andrzej Samardak
Willa Witkiewiczówka – ul. Antałówka 9.
Sétánk a város Antałówka városrészének lejtőin kezdődik. Az Antałówka utcában található az 1903-1904-ben felépült Willa Witkiewiczówka, melyet Jan Koszczyc Witkiewicz (1882-1958), Stanisław Witkiewicz unokaöccse tervezett. A nagy méretű épület külső megjelenése máig nem változott, napjainkban a minden részletre kiterjedő, egyúttal a művészeti értékekre is odafigyelő felújítás után magántulajdonban lévő szálláshely.


Fotó: Pinterest
Willa Pod Jedlami – ul. Kozienec 1.
Az előző épülettől nem messze, a Kozienec utcában áll a pompás Willa Pod Jedlami, a zakopanei stílus egyik legszebb alkotása. 1897-ben épült Jan Gwalbert Pawlikowski (1860–1939) közgazdász, újságíró, politikus és hegymászó megrendelésére. Az épületnek helyt adó telket személyesen Witkiewicz választotta ki a város felső részén, egy meredek hegyoldalon. Egy ideig ebben a házban élt Maria Pawlikowska-Jasnorzewska (1891-1945) költő és drámaíró, az építtető fiának felesége. Az épület ma is a család tulajdonában van, ez a legnagyobb és az egyik legszebb, Witkiewicz által zakopanei stílusban tervezett és megépített épület.


Fotó: Piotrekwas
Willa Oksza – ul. Zamoyski 25.
A Koziniec utcából a Chałubiński utcát keresztezve a Zamoyski utcában Witkiewicz újabb alkotásához, a Willa Oksza nevű épülethez érkezünk. Az 1894-1895-ben felépített épületben, napjainkban a Tátra Múzeum részeként a XX. századi zakopanei stílust bemutató kiállítás látható.


Fotó: Andrzej Samardak
Willa Atma – ul. Kasprusie 19.
Kicsit távolabb, a Kasprusie utcában két épület is említést érdemel. 1895-ben Józef Kasprus-Stoch megrendelésére panzióként épült fel a Willa Atma földszintes épülete, melyet 1926-ban emeletráépítéssel bővítettek. A villa neve – amely szanszkrit nyelven lelket jelent – az 1920-as évek elejéből származik. Az épületet 1930-1936 között a híres lengyel zeneszerző, Karol Szymanowski bérelte, aki több művét is itt komponálta. Az épületben napjainkban a Krakkói Nemzeti Múzeum 1976-ban megnyitott, Karol Szymanowski életét és munkásságát bemutató kiállítása látható.


Fotó: Andrzej Samardak
Czerwony Dwór – ul. Kasprusie 27.
Kicsit feljebb, a Kasprusie utca 27. szám alatt található az 1902-ben épült Czerwony Dwór, melyben zakopani tartózkodása idején többek között Stefan Żeromski író és Artur Rubinstein zongoraművész is tartózkodott. Az épületben egészen a közelmúltig óvoda működött, napjainkban azonban már az újonnan létrehozott Zakopanei Kulturális Központ kezelésében van.
Folyt. köv.

Hirdetés
Hirdetés