Nem biztos, hogy azonnal jön a segítség! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/03/01
Hirdetés
Február 23-án, csütörtökön reggel 8 óra körül ért véget az a mentőakció a Lengyel-Tátrában, amely az előző napon, vagyis szerdán délután 15:00 óra körül eltévedt turista keresésére irányult. Azon a napon egy lengyel férfi a Vörös-hegyekhez (Czerwone Wierchy) tartozó Sötét-hegyről (Ciemniak) a Kościelisko-völgybe (Dolina Kościeliska) történő ereszkedés közben eltévedt, letért a jelzett turistaútról, és olyan terepre tévedt, ahonnan nem tudott övállóan tovább menni. A férfi mobiltelefonjáról a „Ratunek” alkalmazás segítségével értesítette a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletét. Ennek köszönhetően a hegyimentők a bejelentést követően azonnal és pontosan meg tudták határozni, hogy a férfi az Öszvér-völgy (Dolina Mulowa) küszöbének közelében tartózkodik. A nehezen megközelíthető, veszélyes területen lévő turista mentése céljából azonnal készenlétbe helyezték a mentőhelikoptert, amely azonban az erős szél miatt nem tudta megközelíteni a helyszínt, így a hegyimentők gyalog indultak a völgybe.

A rendkívül kedvezőtlen időjárási körülmények, a lokálisan jelentős lavinaveszély azonban megakadályozta, hogy a hegyimentők elérjék az Öszvér-völgyet, így a túlságosan magasra értékelt kockázati tényezők miatt a mentés vezetője úgy döntött, hogy másnap reggel folytatják a bajba jutott turista mentését.
Csütörtök reggel 4:00 órakor a TOPR központjából 24 főből álló mentőcsapat indult a keresés folytatására. 6 óra után az időjárási körülmények lehetővé tették a mentőhelikopter használatát, amely aztán a lehető legközelebb repülve az eltévedt turistához a fedélzetére vette a férfit.
A turista szerencsére felkészült szükség esetén a hegyen történő éjszakázásra, volt nála meleg ruha és hálózsák, amely lehetővé tette számára, hogy a mostoha körülmények ellenére is túlélje az éjszakát.
Az elmúlt napokban több alkalommal is eltévedt, tájékozódási képességüket elvesztett turisták kérték a hegyimentők segítségét a biztonságos visszatérés érdekében. Az erős szél gyorsan eltünteti a nyomokat, korlátozza a látótávolságot, a köd pedig akadályozza a területen való tájékozódást.

Február napjaiban aztán újabb éjszakai mentőakcióra került sor a Lengyel-Tátrában, ezúttal is szerencsés végkifejlettel. Február 27-én a késő esti órákban két férfi került bajba a Gránátokról történő ereszkedés közben. A tomboló szélviharban ismeretlen, kitett terepre jutottak, és miután ezt észlelték, 22:30-kor riasztották a hegyimentőket. Nagy szerencse, hogy nem ereszkedtek tovább, ugyanis a hírhedt, hatalmas sziklaletöréssel végződő Drège'a-vályúban (Żleb Drège'a) voltak, ahol a múltban már több halálos baleset is történt.
A bajba jutott turisták mentésében 15 hegyimentő vett részt, akik a sötétben kötéltechnika segítségével biztonságosan lehozták a férfiakat a hegyről. A két férfinak hatalmas szerencséje volt, de meg kell jegyezni, hogy fel voltak készülve a nehéz körülmények között, szabadban történő éjszakázásra, volt náluk többek között hálózsák, amely megmentette őket a hipotermiától (a mentés idején kb. 100 km-órás szél volt). Ez az eset szerencsésen végződött, senkinek nem történt semmi baja.

Hirdetés
Hirdetés