Felelőtlen turisták kerültek bajba a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/03/14
Hirdetés
Néhány nappal ezelőtt egy kisgyerekkel túrázó család rekedt a sötétség és a köd miatt a Konrád-völgy (Dolina Kondratowa) felső részén a Lengyel-Tátrában. Szerencséjük volt, hogy a hegyimentők időben megtalálták és lehozták őket a hegyről. Ugyanezen a napon, egy kicsit korábban kb. délután 13 óra magasságában a Tátrai Nemzeti Park (TPN) egyik munkatársa találkozott velük, aki nem javasolta nekik a továbbhaladást. A parkőr így mesélte el a történetet: „A Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) közelében, a főgerincen találkoztam a Konrád-púpi-nyereg (Przełęcz pod Kopą Kondracką) felé tartó két felnőttel és a hatéves kisfiúval, valamennyien hágóvasban, a mamának térkép a nyakában. Akkor még kötéllel össze voltak kötve. Bemutatkoztam és megkérdeztem, hová tartanak, melyre azt a választ kaptam, hogy a gerincen a Konrád-púpi-nyeregbe. Mivel ekkor már délután volt, a téli körülmények, valamint a gyerek jelenléte miatt javasoltam nekik, hogy forduljanak vissza, és mondjanak le erről a túráról.

Az apától azt a választ kaptam, hogy a Gáspár-csúcson megkérdezte a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletesét, aki azt mondta neki, hogy megfelelőek a túrázás feltételi. Ők egyébként sem közönséges turisták, jól felkészültek és rendelkeznek megfelelő felszereléssel. Egyébként sincs olyan rendelkezés, amely megtilthatná nekik ezt a túrát…
A Gáspár-csúcson azért megkérdeztem a hegymentők ügyeletesét erről a három emberről, mert nehezen volt hihető az apa által előadott történet. Az ügyeletes megerősítette, hogy beszélt a férfival, és tájékoztatta őt a nehéz téli körülményekről, a csökkent látótávolságról és a lavinaveszélyről.
A család ennek ellenére elindult a gerincen, majd néhány órával később a TOPR segítségére szorultak”.
Ez a történet happy enddel ért véget, de akár tragikusan is végződhetett volna. A szülők nem csak önmagukat, hanem mindenekelőtt hatéves gyermekük életét és testi épségét veszélyeztették azzal, hogy a szakember figyelmeztetése ellenére elindultak a gerincen. Szerencsére okostelefonjukon telepítve volt a hegyimentők azonnali elérését lehetővé tevő „Ratunek” alkalmazás, melynek köszönhetően egy esetleges balesetről vagy eltévedésről gyorsan és egyszerűen értesíteni tudjuk az illetékes mentőszolgálatot, így gyorsan kaphatunk hatékony segítséget a hegyekben.
A Tátra magasabban fekvő részein történő túrázás számos veszélyt rejt magában. Ne becsüljük le ezeket, ügyeljünk saját biztonságunkra!

Forrás: http://tpn.pl; Fotó: Marek Podmokły
Hirdetés
Hirdetés