Érdekességek a Tátra történelméből – Egy felvonó története Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/01/13
Hirdetés
Több ezer turista, sorban állás a turistautakon, tömegek a hegyen és Zakopanéban– úgy tűnik, a Tátra ma már nem számít titokzatos, távoli és megközelíthetetlen vidéknek. Higgyék el azonban, hogy sok különös história vár még megismerésre, mint pl. az alábbi érdekes történet, amely biztosan felkelti a Tátra-mániákusok érdeklődését.
Sokszor sok szó esett korábban a Gáspár-csúcsra közlekedő felvonó felépítésének nehézségeiről, de nem volt ez másképpen a Tátralomnicról a Lomnici-csúcsra közlekedő felvonó építése során sem. Ez a felvonó 1936 és 1940 között épült, és egészen 1973-ig egyedüli felvonóként használták, akkor adták át a jelenlegi felvonó alsó részén a mai napig közlekedő, nagyobb kapacitású négyszemélyes kabinos felvonót. A régi nagykabinos felvonó közlekedését 1999-ben végleg megszüntették, kifosztott és tönkrement kabinjai ma is láthatók az egykori alsó állomáson, a Grand Hotel Praha mellett.

A felvonó utolsó útjára 2005-ben került sor, melyről filmet is forgattak, Príbeh jednej lanovky (Egy felvonó története) címmel. A filmet végignézve azt érezhetjük, hogy ezzel lezárult egy korszak a Tátra történelmében.


Egy felvonó története

Hirdetés
Hirdetés