Utólagosan bírságoltak meg egy turistát bivakolásért Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/10/03
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) őrszolgálata a Facebook segítségével nyomozta ki egy szabálytalankodó turista kilétét, akinek aztán a több száz złoty összegű bírság mellett még a bírósági perköltséget is meg kellett fizetnie.
Ezután óvatosabbaknak kell lenniük azoknak, akik megsértik a nemzeti park előírásait, mivel a parkőrök a szabálytalankodók kilétének felderítése érdekében elkezdték használni az internetet. Ily módon azonosították azt a lengyel férfit, aki több alkalommal is bivakolt a Tátrában, ami köztudottan tilos. „Az a dolgunk, hogy reagáljunk azokra az eseményekre, melyek nem felelnek meg a nemzeti park és a természetvédelmi törvény előírásainak” – mondta Edward Wlazło, a TPN őrszolgálatának vezetője. Emlékeztetett rá, hogy mivel a Tátrában tilos a bivakolás, mindenki, aki ezt a tilalmat megszegi törvénysértést követ el, és számolnia kell az elkerülhetetlen büntetéssel. Erről most éppen egy Oświęcimben élő lengyel férfi győződhetett meg. „A férfi többször bivakolt a Tátrában, ezeket az éjszakákat sokszor a fiával együtt töltötte. Ezután az ilyen túrákon készült fotói feltöltötte a Facebookra” – mondta az őrszolgálat vezetője. A parkőrök kezdetben megpróbálták tetten érni a férfit, de mire kiértek egy adott helyszínre, már nem volt ott. Később aztán meglátták az általa feltöltött fotókat az interneten.

„A rendvédelmi szervekkel történő együttműködésnek köszönhetően sikerült kideríteni a férfi lakcímét és személyes adatait. Küldtünk neki egy idézést, hogy jelenjen meg a nemzeti park igazgatóságán, ezt azonban figyelmen kívül hagyta. Ezután a nemzeti park a zakopanei bíróság elé vitte az ügyet, amely néhány száz złoty büntetést szabott ki a férfira, emellett kötelezte a perköltség megfizetésére is. Ez az eset figyelmeztetésül kell, hogy szolgáljon azok számára, akik azt tervezik, hogy a Tátrában a szabadban éjszakáznak. A parkőrök előtt sem titok, hogy sokan vannak ilyenek. Különösen a fotósok között, akik a napfelkeltét szeretnék lefotózni a Tátrában. „A Tátrában tilos bivakolni, és tilos a szabadban éjszakázni” – mondta Filip Zięba, a nemzeti park igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy ezek a tilalmak nem a szükségesnél nagyobb korlátozások miatt léteznek, ezeket természetvédelmi okok teszik indokolttá. Ennek lényege, hogy ne zavarjuk meg a Tátra éjszakai csendjét. „Ne feledjük, hogy a hegyek a medve, a farkas, a szarvas, a zerge és más állatok otthona. Számukra éppen elég az, hogy napközben turisták tömegei mozognak a hegyen, ezért az a célunk, hogy ezek az állatok legalább az éjszakát nyugodtan, szabadon mozogva tudják tölteni, az emberrel történő találkozás veszélye nélkül” – tette hozzá az igazgatóhelyettes. Egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a szabadban történő éjszakázás az emberre akár veszélyes is lehet. „Néhány évvel ezelőtt a Tátra szlovák oldalán a tilosban sátrazó turistákra rátámadt egy medve, melynek következtében a turisták több hetet kórházban töltöttek” – mondta.
Mindezek mellett a szabályok megszegése költséges is lehet a szabályszegőkre nézve, hiszen a bírság akár 1.000 złoty is lehet. „Ez akkor fordulhat elő, ha valaki több szabályt is megszeg egyszerre. Először is a tiltás ellenére bivakol a hegyen, emellett a szabadban tölti az éjszakát, emellé esetleg még szemetet is hagy maga után, és mindezek mellett letér a jelzett turistaútról. A legtöbb turista a tisztásokon bivakol, vagy közvetlenül a turistaút nyomvonala mellett” – mondta a parkőrség vezetője. A túraidőszak kezdetétől a parkőrök fokozottan ellenőrzik a turisták által látogatott területeket. Azoknak a fiatal pároknak is számolni kell a megjelenésükkel, akik a Tátrában készítik el az esküvői fotóikat, hiszen ez is tilos a nemzeti parkban, az emiatt kiszabható bírság összege 150 złoty.

Forrás: http://www.dziennikpolski24.pl; Fotó: Simon Trnka
Hirdetés
Hirdetés