Poduplaszki-völgy / Bielovodská dolina Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/10/12
Hirdetés
A Poduplaszki-völgy (Bielovodská dolina) az egyik legnagyobb és legszebb völgy a Magas-Tátra szlovák részének északi oldalán. Alsó részén erdős, míg felső része több kisebb völgyre és katlanra nyílik szét, melyek felső részükön hatalmas és lélegzetelállító sziklaamfiteátrumot alkotnak. Ezek a Poduplaszki-Békás-tavak völgye (Žabia dolina bielovodská), a Rejtett-völgy (Ťažká dolina), a Lejtő-völgy (Spádová dolinka), a Kacsa-völgy (Kačacia dolina), a Litvor-völgy (Litvorová kotlina), a Poduplaszki-Mormota-völgy (Svišťová dolina) és a Rovinki-völgy (Rovienky). A völgynek a mai Lengyelország területére átnyúló ága a Halastavi-völgy (Dolina Rybiego potoku) és a Roztoka-völgy (Dolina Roztoki). A Poduplaszki-völgy és mellékvölgyei fölött a következő fontosabb csúcsok emelkednek: Molnár (Mlynár), Tengerszem-csúcs (Rysy), Tátra-csúcs (Vysoká), Ganek (Ganek), Ruman-csúcs (Rumanov štít), Márta-csúcs (Zlobivá), Jeges-tavi-csúcs (Popradský Ľadový štít), Bartizfalvi-csúcs (Batizovský štít), Hátsó-Gerlachfalvi-csúcs (Zadný Gerlach), Kis-Viszoka (Východná Vysoká), Közép-hegység (Svišťový štít), Jávor-csúcs (Malý Javorový štít), Siroka (Javorinská Široká) és más egyéb jelentős csúcs. A völgy mélyén folyik a Bialka-patak (Biela voda) amely egyben államhatárt képez Lengyelország és Szlovákia között.

A völgy alsó részének közepén, a nagy kiterjedésű Bialka-réten (Bielovodská poľana) áll a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdészháza. A völgy felső részén, a Karám-réttől (Poľana pod Vysokou) található egy hegymászó táborhely, amely azonban csak a TANAP előzetes engedélyével vehető igénybe.
A legtöbb tátrai völgyhöz hasonlóan ebben a völgyben, pontosabban a mellékvölgyek némelyikében kisebb-nagyobb tavak fekszenek. A Poduplaszki-Mormota-völgy középső lépcsőjén, a Vastag-torony (Hrubá veža) alatti katlanban húzódnak meg a kicsiny Mormota-tavak (Hrubé plieska, 1937 m). A völgy legmagasabb teraszán, a Fagyott-tó katlanában (Zamrznutý kotol) fekszik a Poduplaszki-Fagyott-tó (Zamrznuté pleso, 2047 m, 1,11 ha, 11,3 m mély), amely az északi oldal legmagasabban fekvő tava. A Litvor-völgy felső részében fekszik a nem túl nagy, viszont majdnem 20 m mély Litvor-tó (Litvorové pleso, 1863 m, 1,72 ha, 19,1 m mély). A Poduplaszki-Békás-tavak völgye két legfelső te­raszán találhatók a Poduplaszki-Békás-tavak (Bielovodské Žabie plesá). A két tó közül a Poduplaszki-Felső-Békás-tó (Vyšné Žabie pleso bielovodské, 1699 m, 9,56 ha, 24,3 m mély) a nagyobb, a valamivel alacsonyabban fekvő Poduplaszki-Alsó-Békás-tó (Nižné Žabie pleso bielovodské, 1676 m, 4,65 ha, 20,2 m mély) a kisebb. A Rejtett-völgy délkeleti katlanának alsó teraszán fekszik a Magas-Tátra egyik legszebb fekvésű tavacs­kája, a vad sziklákkal körül­vett Rejtett-tó (Ťažké pleso, 1612 m, 1,52 ha, 6,6 m mély). A tó lefolyása a le­nyűgözően szép, 12 m magas­ Rejtett-völgyi-vízesést (Ťažký vodopád) alkotva zúdul le a Poduplaszki-völgybe. E völgyterasz fölött, egy meredek tó­fal mögötti újabb katlanban, a Tátra-csúcs hatalmas északi falától lehúzódó omladéklejtő aljában, meredek sziklás partokkal kö­rülvéve bújik meg a hosszúkás alakú Poduplaszki-Jeges-tó (Zmrzlé pleso, 1760 m, 1,84 ha, 9,9 m mély), amelyet a nap suga­raitól védett fekvésének köszönhetően szinte egész évben jégtakaró borít. És még ezzel sem értünk a völgy tavait bemutató felsorolás végére, hiszen most következik a Kacsa-völgy, ahol a Kacsavölgyi-Zöld-tó (Zelené pleso kačacie, 1577 m, 2,62 ha, 4,2 m mély) található, melynek sziklás tófaláról, kb. 15 m magasból hull alá a Magas-Tátra egyik legimpozánsabb vízesése, a Kacsa-völgyi-vízesés (Hviezdoslavov vodopád) hull alá. A tótól keleti irányban, egy törpefenyővel benőtt kis katlanban fekszik a kis Kacsa-tó (Kačacie pliesko, 1590 m, 0,21 ha, 5,8 m mély).
A Poduplaszki-völgybe a völgy torkolatánál található Lysza Polanáról (Lysá Poľana) a kék jelzésű turistaúton túrázhatunk, amelynek kezdete a Lengyelországba vezető egykori határátkelőhelyre vezető híd előtt balra található. Eleinte a széles erdei úton juthatunk el a Bialka-réten álló erdészházig, majd továbbra is mérsékelten emelkedő erdei úton kb. 3 ½ óra alatt érkezhetünk meg a völgy felső részében található hegymászó táborhelyig.

Forrás: http://www.tatry.nfo.sk; 250 tátrai túra; Fotó: Kasia Schwenk
Hirdetés
Hirdetés