Bialkai-szénégető – Mickiewicz-vízesések Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/10/13
Hirdetés
A Halastóhoz (Morskie Oko) vezető út a Bialkai-szénégető (Palenica Białczanska, 984 m) nevű parkolóból indul. Ez a Tátra legforgalmasabb turistaútja, minden nap több ezer turista túrázik ezen az útvonalon, amely végig aszfaltozott úton vezet. Az első néhány kilométer a lengyel-szlovák határon fekvő Bialka-völgyben vezet, amely a Tátra második legnagyobb völgye (területe 63,5 négyzetkilométer). A turistaút mentén hét jellegzetes, faragott tájékoztató táblát állítottak fel, melyekről a völgy legfontosabb természeti látnivalóiról tájékozódhatunk. Akik nem akarnak, vagy nem szeretnének saját erőből feljutni a Halastóhoz, azok használhatják a hagyományos góral öltözetben dolgozó férfiak által hajtott, lovakkal vontatott bricskákat (télen szánokat). Az utóbbi időben az állatvédők egyre erélyesebben tiltakoznak a lovak kizsákmányolása ellen, mivel egyre sűrűbben fordulnak elő olyan balestek, hogy a lovak a nagy terhelés miatt menet közben egyszerűen kidőltek a hámból, és ott helyben elpusztulnak. Ezért a turistáknak is számolni kell azzal, hogy egy bricskában maximum 15 utast szállíthatnak egyszerre, de az állatvédők még ezt a számot is túl magasnak tartják.

Kb. 500 méter után keresztezzük a Waksmundi-patakot (Waksmundzki Potok), azon a helyen, ahol az a balra lévő Bialka-patakba ömlik. A Kereszt-nyereg (Krzyżne) alatt eredő Waksmundi-patak a Waksmundi-völgyön (Dolina Wkasmundzka) folyik keresztül, forrásától a torkolatáig a szintkülönbség csaknem 1000 méter. A turisták előtt lezárt, szigorúan védett Waksmundi-völgyet a Wołoszyn (Grań Wołoszyn) és a Koszysta (Koszysta) gerincei fogják közre, alsó részét a Halastóhoz vezető piros, illetve a Ruszin-tisztára (Rusinowa Poana) vezető kék jelzésű turistaút szeli át. A völgy kb. 6 km2 területű, és számos állatfajnak (köztük zergék, mormoták, szarvasok, medvék) nyújt menedéket.
A Waksmundi-völgy torkolata felett néhány méterrel a fák között jobbra szép kilátás nyílik a Bialka-völgy keleti mellékvölgyébe, a szlovák oldalon található Poduplaszki-völgybe (Bielovodská dolina), és itt találhatjuk az útvonal második „Dolina Białki” feliratú tájékoztató tábláját. Kis idő múlva, a parkolótól kevesebb mint két kilométerre érjük el a piros jelzést, amely jobbra az erdőn át a Waksmundi-tisztásra (Waksmundzka Rówień), egynesen tovább pedig a Halastóhoz, majd azon túl egészen a Tengerszem-csúcsig (Rysy) vezet. Újabb 300 méter után két fából készült épület mellett haladunk el, melyek közül a jobb oldaliban 2012 augusztusától a Tátrai Nemzeti Park (TPN) információs pontja működik. Az épület mellett néhány padot is elhelyeztek, amely főleg a kisgyermekes turisták érdeklődésére tarthat számot, hiszen a gyerekek itt kétdimenziós, fehér színű makettek segítségével ismerkedhetnek meg a Tátrában élőállatokkal. Az épületeket magunk mögött hagyva, további 200 méter után megérkezünk a Mickiewicz-vízesésekhez (Wodogrzmoty Mickiewicza).

Forrás: http://tropster.pl; Fotó: Egri László
Hirdetés
Hirdetés